NAŠI GRAĐANI JOŠ UVEK MOGU U FRANCUSKU, TURSKU, EGIPAT Srbija se među prvima vraća na listu bezbednih zemalja, uveren Dačić

BiznisEURegionSrbijaSvetTurizamVesti

18.7.2020 14:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

NAŠI GRAĐANI JOŠ UVEK MOGU U FRANCUSKU, TURSKU, EGIPAT Srbija se među prvima vraća na listu bezbednih zemalja, uveren Dačić NAŠI GRAĐANI JOŠ UVEK MOGU U FRANCUSKU, TURSKU, EGIPAT Srbija se među prvima vraća na listu bezbednih zemalja, uveren Dačić
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uveren je da će Srbija biti među prvim zemljama koje će dobiti dozvolu da njeni građani mogu da uđu... NAŠI GRAĐANI JOŠ UVEK MOGU U FRANCUSKU, TURSKU, EGIPAT Srbija se među prvima vraća na listu bezbednih zemalja, uveren Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uveren je da će Srbija biti među prvim zemljama koje će dobiti dozvolu da njeni građani mogu da uđu na teritoriju EU, ukoliko se popravi epidemiološka situacija u vezi sa korona virusom.

EU je 16. jula preporučila svim svojim članicama da zbog pogoršanja epidemiološke situacije u našoj zemlji, na spisak nepoželjnih i nebezbednih stave državljane Srbije, a Dačić u intervjuu za portal Pink.rs podseća da EU svake dve nedelje ažurira podatke vezano za korona virus.

Naglašava da je i u slučaju nove preporuke EU reč samo o preporuci, ali da je ona sada negativna po nas.

Ova odluka, kako je napomenuo Dačić, neće imati neke velike posledice, jer većina zemalja inače ne dozvoljava ulazak građanima Srbije, naročito posle povećanja broja zaraženih.

Foto: Printscreen youtube

Dačić savetuje građane da ne kreću nigde na put dok se prvo ne informišu detaljno, a na pitanje šta je sa onima koji se nalaze na teritoriji EU dok ove preporuke traju, navodi da svi oni koji su sada već negde, kao što su naši građani u Grčkoj, neće imati nikakve posledice.

„Kada je reč o Grčkoj, moram da kažem da oni imaju interes kada im građani Srbije dolaze. Ali, problem je što je veliki broj naših turista koji je tamo otišao testiran i bio pozitivan. Te sve mere će se ponovo 31. jula analizirati“, rekao je šef diplomatije.

Državljani Srbije, kako je podsetio, ne mogu da uđu u Italiju i Nemačku, u Francusku može da se uđe trenutno bez ograničenja i da se tranzitira kroz tu zemlju, a u Tursku i Egipat se može bez testova i slobodno. U Austriju nije dozvoljen ulazak za građane koji nemaju regulisan boravak, kao ni u Rusiju.

U Veliku Britaniju može sa vizom, ali uz karantin

Dačić je naglasio da se u Veliku Britaniju može ući sa vizom, a ambasadorka Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović precizirala je za Tanjug da se građanima Srbije, koji sada žele u Veliku Britaniju, izreče mera 14-odnevnog karantina, bez mogućnosti da je zamene za negativan PCR test, što važi za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Jedina olakšica, kako je istakla Joksimovićeva, jeste to što je vizno odeljenje Ambasade Velike Britanije u Beogradu proradilo, tako da, za početak, oni koji žele da putuju, mogu izvaditi vizu.

Kada je reč o regionu, srpski šef diplomatije je podsetio da naši građani mogu da uđu bez ograničenja u Albaniju i BiH, da je Bugarska pre neki dan zatvorila granice za građane Srbije, a da su za ulazak u Mađarsku potrebna dva negativna testa ne starija od pet dana, te da ulazak u Rumuniju nije dozvoljen.

U Severnu Makedoniju može da se uđe, tranzit je moguć i može da traje do tri sata. Mi se nalazimo na toj crvenoj listi i u Sloveniju praktično nije dozvoljen ulazak za državljane Srbije, sem nekih izuzetnih slučajeva, ali teško se dobijaju dozvole za tako nešto“, istakao je Dačić, dodavši da Srbija nema ni prema kome zabranu ulaska, izuzev Crne Gore.

Za Švajcarsku obavezna samoizolacija

Odluka centralnih vlasti u Švajcarskoj o obaveznom karantinu za građane koji se vraćaju sa Zapadnog Balkana implicira da svaka osoba koja dolazi iz Srbije mora u desetodnevnu samoizolaciju.

Švajcarska je, podsetimo, početkom meseca donela uredbu nakon preporuke Evropske komisije, kojom su definisane države sa zelenim svetlom za putovanje u zemlje Šengena i EU. Iako Švajcarska nije članica EU, jeste Šengena.

„Švajcarske vlasti su saopštile da su primile k znanju preporuku EU, ali je savezna vlada na preporuku Saveznog ureda za zdravstvo sastavila listu od 29 država i regiona koje smatra kriznim teritorijama, i na kojoj su države od Argentine, Albanije, SAD, Švedske, sve do Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana. Za putnike iz tih zemalja neophodan je karantin u trajanju od 10 dana po povratku sa navednih teritorija, nebitno od državljanstva i porekla„, objasnio je za Tanjug ambasador Srbije u Bernu Goran Bradić.

  • Maja

    18.7.2020 #1 Author

    „Ostajte ovde, Sunce tudjeg neba nece Vas grejati kao sto greje ovo ovde“💥💥💥

    Odgovori

  • Goca BG

    18.7.2020 #2 Author

    Ne treba ici nigde,i te zemlje mogu preko noci da promene odluku…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...