NASTAJE 4. NAJVEĆI PROIZVOĐAČ AUTOMOBILA U SVETU EU odobrila spajanje Fiat Chrysler i Peugeot-Citroën

AutomobiliLifestyleSvetVesti

21.12.2020 20:33 Autor: Julijana Vincan 1

NASTAJE 4. NAJVEĆI PROIZVOĐAČ AUTOMOBILA U SVETU EU odobrila spajanje Fiat Chrysler i Peugeot-Citroën NASTAJE 4. NAJVEĆI PROIZVOĐAČ AUTOMOBILA U SVETU EU odobrila spajanje Fiat Chrysler i Peugeot-Citroën
Komisija EU za zaštitu konkurencije odobrila je spajanje američke korporacije Fiat Chrysler Automobiles i francuske kompanije PSA Peugeot-Citroën vredno 38 milijardi dolara, čime će... NASTAJE 4. NAJVEĆI PROIZVOĐAČ AUTOMOBILA U SVETU EU odobrila spajanje Fiat Chrysler i Peugeot-Citroën

Komisija EU za zaštitu konkurencije odobrila je spajanje američke korporacije Fiat Chrysler Automobiles i francuske kompanije PSA Peugeot-Citroën vredno 38 milijardi dolara, čime će nastati četvrti najveći proizvođač automobila u svetu.

Odluka je doneta nakon što su Fiat i PSA pristali da pojačaju saradnju sa japanskim rivalom, kompanijom Toyota Motor, prenosi CNBC.

Dva proizvođača vozila odlučila su prošle godine da udruže snage, kako bi lakše prevazišli dvostruke izazove u auto-industriji, kao što su finansiranje tehnologija za proizvodnju ekološki čistijih vozila i kriza tržišta izazvana pandemijom korona virusa.

Foto: Pixabay.com

Evropska komisija je objavila da će PSA proširiti sporazum sa firmom Toyota o mini kombijima, povećanjem kapaciteta za ova vozila japanskog proizvođača i smanjenjem cene za njihov transport, kao i za prevoz rezervnih delova i dodatne opreme, čime se otklanja zabrinutost u pogledu tržišne konkurencije u EU.

„Ravnopravan pristup konkurentnom tržištu za mala dostavna komercijalna vozila važan je mnogim samozaposlenima i malim i srednjim preduzećima širom Evrope“, navela je evropska komesarka za konkurenciju Margret Vestager (Margrethe Vestager).

fiat chrysler
wikipedia.org

Fiat i PSA će takođe omogućiti rivalima pristup njihovim servisima za popravke i održavanje mini kombija, dodali su iz Evropske komisije, kako bi pomogli novim učesnicima širenje na tržištu.

Udružena kompanija Fiat i PSA, koja će se zvati Stelantis, posedovaće brendove Fiat, Jeep, Dodge, Ram i Maserati, kao i Peugeot, Opel i DS.

Dve kompanije su najavile da će 4. januara imati odvojene skupštine akcionara, na kojima treba da se odobri transakcija, i da se očekuje da spajanje bude završeno do kraja prvog kvartala 2021. godine.

Kontrolni akcionar u FCA je Exor, holding kompanija italijanske porodice Anjeli (Agnelli), dok su glavni investitori Peugeot-Citroën porodica Peugeot, francuska vlada i kineski Dongfeng.

  • Irina

    21.12.2020 #1 Author

    Znacajno za automobilsku industriju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...