Posle upozorenja Makrona o uvođenju "zdravstvene propusnice"

Navala na vakcinaciju u Francuskoj

EULifestyleVestiZdravlje

14.7.2021 15:16 Autor: Vladimir Jokanović 1

Navala na vakcinaciju u Francuskoj Navala na vakcinaciju u Francuskoj
Rekordan broj građana Francuske prijavilo se za vakcinaciju, nakon što je predsednik države Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao da od avgusta svako ko želi... Navala na vakcinaciju u Francuskoj

Rekordan broj građana Francuske prijavilo se za vakcinaciju, nakon što je predsednik države Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao da od avgusta svako ko želi da poseti kafanu ili tržni centar mora da pokaže „zdravstvenu propusnicu“ koja potvrđuje da je posetilac vakcinisan ili da je negativno testiran na Covid-19.

„Vakcinišite se!“, poručio je Makron u obraćanju naciji uživo, upozorivši na novi talas zaraze podstaknut brzim širenjem delta varijante korona virusa, prenosi NPR. Mnogi Franczsi su primili poruku, pa se u ponedeljak 926.000 ljudi prijavilo za prvu dozu vakcine, putem medicinske platforme Doctolib.

Stotine hiljada građana nastavilo je da se prijavljuje u utorak i sredu, a Doctolib je objavio – apsolutni rekord. „Vakcinacija je jedini put za povratak u normalan život“, istakao je Makron i dodao da je to „kolektivni štit“. Nove mere nalažu obaveznu vakcinaciju za zaposlene u domovima zdravlja i domovima za stare, kao i za ostale koji dolaze u kontakt sa osetljivim grupama stanovništva.

Foto: Tanjug/AP

Svi stariji od 12 godina biće u obavezi da pokažu „zdravstvenu propusnicu“, ukoliko budu želeli da posete zabavni park, predstavu, koncert ili festival od 21. jula. Najveći broj novih slučajeva zaraze registrovano je kod populacije starosti između 15 i 44 godine.

Stopa zaraze u Francuskoj trenutno je ispod brojki koje su registrovane u proleće, ali sa samo oko 37 odsto vakcinisanih, stanovništvo je izloženo riziku od rasta broja zaraženih. Makron, koji je u sredu prisustvovao svečanostima povodom nacionalnog praznika Pada Bastilje, rekao je da je najnoviji porast broja slučajeva upozorenje da je zemlju preplavio Covid-19.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...