Spisak finansijskih institucija čiji bi problemi uticali na stabilnost sistema

NBS objavila listu najznačajnijih banaka u Srbiji

SrbijaVesti

13.6.2021 11:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

NBS objavila listu najznačajnijih banaka u Srbiji NBS objavila listu najznačajnijih banaka u Srbiji
Narodna banka Srbije objavila je listu osam banaka koje smatra sistemski značajnim u ovoj godini, što znači da bi pogoršanje njihovog finansijskog stanja ili... NBS objavila listu najznačajnijih banaka u Srbiji

Narodna banka Srbije objavila je listu osam banaka koje smatra sistemski značajnim u ovoj godini, što znači da bi pogoršanje njihovog finansijskog stanja ili prestanak rada imali ozbiljne negativne posledice na stabilnost finansijskog sistema.

Kao i prošle godine, sistemski značajnim proglašene su Banca Intesa, Unicredit, Komercijalna, OTP banka, Raiffeisen banka, AIK banka, ERSTE banka i Poštanska štedionica.

Od banaka koje su identifikovane kao sistemski značajne u Republici Srbiji, zahteva da održavaju dodatni osnovni akcijski kapital u visini od jedan odsto ili dva odsto rizične aktive banke, u zavisnosti od stepena njihove sistemske značajnosti.

Za Intesu, OTP, Unicredit i Komercijalnu banku ovaj procenat iznosi dva odsto, a za sve ostale sistemski značajne banke jedan odsto.

Narodna banka Srbije, najmanje jednom godišnje, preispituje zaštitni sloj kapitala za sistemski značajne banke i metodologiju za utvrđivanje sistemski značajnih banaka. Odluka o utvrđivanju sistemski značajnih banaka u Srbiji, kao i sve prateće obaveze koje njima slede, počinju da se primenjuju 30. juna ove godine.

Tagovi
NBS
  • MARE

    5.3.2022 #1 Author

    Intesa ,Komercijalna i Postanska stedionica su uvek bile jake i stabilne , nemaju potrebu da kupuju klijente

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...