Treba li da strahujemo od poskupljenja novca

Ne očekuje se skori rast kamatnih stopa u Srbiji

SrbijaVesti

25.5.2021 18:56 Autor: Gordana Bulatović 0

Ne očekuje se skori rast kamatnih stopa u Srbiji Ne očekuje se skori rast kamatnih stopa u Srbiji
Posle izjave Kristaline Georgieve, predsednice MMF da „treba da se pripremimo za rast kamatnih stopa i da je posebno važno pratiti kamatne stope u... Ne očekuje se skori rast kamatnih stopa u Srbiji

Posle izjave Kristaline Georgieve, predsednice MMF da „treba da se pripremimo za rast kamatnih stopa i da je posebno važno pratiti kamatne stope u SAD, jer tamo postoji značajno kretanje“, u čitavoj Evropi krenule su spekulacije hoće li nadolazeća inflacija usloviti i rast, već dugo vrlo niskih, kamatnih stopa.

„Kamatne stope u Srbiji prate evropske, što znači da ukoliko kamate u Evropi krenu na gore, istom putanjom će ići i kamate u Srbiji. To se reflektuje na srpski finansijski sistem, zato što, nije urađeno dovoljno na dinarizaciji domaćeg finansijskog sistema. Da smo uradili dinarizaciju domaćeg finansijskog sistema, nas bi se kretanje na Euribor tržištu i to šta radi Evropska centralna banka mnogo manje ticalo, jer bismo polako i postepeno preveli domaći finansijski sistem u stanje normalnosti. A normalnost je ta da ako koristimo domaću valutu u plaćanjima – treba da je koristimo i u kreditiranju i u izmirivanju obaveza i u obračunima i u čuvanju vrednosti odnosno štednji“, smatra profesor Ekonomskog fakulteta, bivši guverner NBS Dejan Šoškić.

Predstavnici bankarskog sektora su, ipak, veći optimisti da neće u skorije vreme doći do rasta kamatnih stopa, iako priznaju da je danas teško prognozirati kako će se ubuduće kretati kamate.

Ne očekujem porast kamatnih stopa tokom ove godine, kaže Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke NLB grupe, odgovarajući na pitanje portala N1 da li nas sa globalnim privrednim rastom posle pandemije očekuje rast kamatnih stopa i posledično – poskupljenje kredita.

„Ono što sada vidimo je da su kamatne stope na izrazito niskom nivou, pre svega zbog izuzetno niskih referentnih stopa. Euribor je u minusu. Nacionalna referentna kamatna stopa je, takođe,  na rekordno niskom nivou. Realno gledajući u nekom narednom periodu, ukoliko dođe do ubrzavanja privrednog razvoja, može se očekivati prvo korekcija tih indeksa i moguće je da dođe do blage korekcije kamatnih stopa. Ali, to ne očekujem u ovoj godini, rekao je Vuković, uz napomenu da ono što se za ovu godinu očekuje je – stabilizacija tražnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...