Sadržaj dokumenata koji prate dogovoren sporazum Srbije sa MMF

Neće biti ad hoc povećanja penzija

SrbijaVesti

21.6.2021 19:51 Autor: Gordana Bulatović 0

Neće biti ad hoc povećanja penzija Neće biti ad hoc povećanja penzija
Da bi se osigurao penzioni sistem zasnovan na pravilima, država će nastaviti da indeksira penzije na osnovu formule koja je stupila na snagu 2020.... Neće biti ad hoc povećanja penzija

Da bi se osigurao penzioni sistem zasnovan na pravilima, država će nastaviti da indeksira penzije na osnovu formule koja je stupila na snagu 2020. godine i uzdržaće se od bilo kakvih ad hoc povećanja penzija. Ako izdvajanja iz budžeta za penzije pređu 11 odsto bruto društvenog proizvoda, indeksacija penzija će automatski biti obustavljena, kaže se u Memorandumu o razumevanju Vlade Srbije i NBS upućenom MMF, koje je, u sklopu dokumenata koji prate novi aranžman, objavio je Fond.

Da podsetimo, ovo je predviđeno i Strategijom javnih finansija za narednu godinu, sa projekcijama za 2023. i 2024. godinu. Preciznije, navedeno je da će povećanje penzija u narednim godinama, nakon okončanja krize, iznositi između 5,5 i šest odsto godišnje, odnosno da će biti nešto niže od prognoziranog rasta nominalnog BDP. Zbog toga bi, nakon privremenog povećanja u prošloj i ovog godini, izdvajanja za penzije iz budžeta, počela postepeno da se spuštaju ka nivou od oko deset odsto BDP. U tom smislu, očigledno je da se Vlada Srbije samo opredelila da poštuje postojeće fiskalno pravilo – da izdatke za penzije drži na održivom nivou do 11 odsto brutu domaćeg proizvoda.

Kako za portal Biznis.rs kaže Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta, ova nezavisna institucija podržava ovakav stav vlade.

„To je usaglašeno kao deo fiskalnih pravila koja bi Srbija trebalo da unapredi u toku novog aranžmana sa Fondom“, konstatuje Altiparmakov.

Inače, vlada se obavezala da će, u saradnji sa Fondom, tokom naredne godine pripremiti nova fiskalna pravila, koja bi počela da se primenjuju sa budžetom za 2023. godinu.

„Nova pravila će ponuditi transparentniji i kredibilniji okvir za utvrđivanje fiskalnog deficita opšte države, koji će predviđati utvrđivanje njegovog nivoa u odnosu na javni dug,  uključujući i obveznice namenjene restituciji, unaprediti utvrđivanje odgovornosti i zadržavanje jake uloge Fiskalnog saveta“, objašnjava se u dopisu koji su predsednici MMF uputili premijerka Ana Brnabić, guvernerka Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniši Mali.

Zapošljavanje u javnom sektoru, podseća se u Memorandumu o razumevanju predstavnika Srbije upućenog MMF, do sada bilo određeno Zakonom o budžetu. Ovaj sistem biće, kako se najavljuje, zamenjen kadrovskim planiranjem u svim institucijama države.

„Njime će se obezbediti srednjoročno planiranje radne snage, imajući uvek u vidu moguća ograničenja u budžetu“, napominje se u Memorandumu upućenom MMF i dodaje da je već formiran Registar zaposlenih u javnoj upravi koji koristi Ministarstvo finansija, a koje će u potpunosti biti kreirano do 2023. godine.

U pismu predsednici Fonda, naglašava se i da će fiskalne i monetarne vlasti Srbije nastaviti da implementiraju novu strategiju koja se odnosi na potpuno kreiranje Poštanske štedionice kao banke koja je namenjena stanovništvu, preduzetnicima, mikro i malim preduzećima. Plan za Srpsku banku, vlasti u Beogradu, najavljuju za jesen ove godine.

U dokumentima koje je Međunarodni monetarni fond upravo objavio, a koji se odnose na analize koje su pratile upravo zaključene redovne konsultacije sa Republikom Srbijom po članu IV Statuta ove međunarodne finansijske organizacije, kao i na novi program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI) Fond konstatuje da je Srbija „snažnom reakcijom vlasti, koja je ograničila uticaj pandemije, postavila osnove za ekonomski oporavak“:

MMF ocenjuje da su makroekonomska stabilnost koju su vlasti velikim zalaganjem postigle u periodu pre krize, uz veliki paket mera podrške u borbi sa negativnim efektima krize, pomogli da se ublaži nepovoljan uticaj pandemije na ekonomsku aktivnost i omogućili da rast u prošloj godini bude jedan od najboljih u Evropi.

Na osnovu sprovedenih dubinskih analiza u okviru redovnih konsultacija po članu IV Statuta MMF, ocenjeno je da se Srbija dobro izborila sa pandemijom Covid-19 i da se očekuje da će se ekonomski oporavak nastaviti i u ovoj godini. U tom kontekstu, i uzimajući i obzir odlične podatke za prvi kvartal ove godine, ocenjuje se da će realni rast BDP u 2021. godini dostići šest odsto. Dodatno, MMF ocenjuje da „oslanjanje na zamah ostvaren u prvom kvartalu, koji je snažniji od očekivanog, uz uticaj brze vakcinacije na globalnom nivou kao i u Srbiji u kojoj je tempo vakcinacije i dalje jedan od najbržih u Evropi, stvara prostor i za rizik naviše po pitanju rasta u 2021. godini.

„Uprkos velikim izazovima uzrokovanim pandemijom, Srbija je snažnim odgovorom potvrdila i ojačala makroekonomsku stabilnost, što je, kroz sprovedenu dubinsku analizu, utvrdio i MMF. S obzirom na snažan napredak koji je Srbija ostvarila u prethodnih osam godina, novi program će za cilj imati očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, uz podršku nastavku sprovođenja strukturnih reformi kako bi se postigao još snažniji i održivi privredni rast“, komentar je na izveštaj MMF, guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković.

Prva revizija novog aranžmana sa Fondom zakazana je za 1. oktobar ove godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...