U poslednjem trenutku došlo do razmirica između stare I nove uprave aerodroma

Neizvesno da li će Ryanair leteti iz Tuzle

BiznisRegionTurizamVesti

22.7.2021 09:17 Autor: Marko Miladinović 0

Neizvesno da li će Ryanair leteti iz Tuzle Neizvesno da li će Ryanair leteti iz Tuzle
Još uvek je neizvesno da li će avioni irske niskotarifne aviokompanije Ryanair ikada poletati sa tuzlanskog aerodroma, iako je ranije bilo dogovoreno da će... Neizvesno da li će Ryanair leteti iz Tuzle

Još uvek je neizvesno da li će avioni irske niskotarifne aviokompanije Ryanair ikada poletati sa tuzlanskog aerodroma, iako je ranije bilo dogovoreno da će oni početi da koriste njegove piste od avgusta 2021. godine. Razlog za to je što Vlada Tuzlanskog kantona još uvek nije potpisala ugovor sa poznatom kompanijom.

„Mi smo ranije precizirali sve elemente ugovora sa kompanijom Ryanair, preveli sve kod sudskog tumača, Ryanair je već bio potpisao, onda smo mi dostavili Nadzornom odboru aerodroma i ministarstvu da nam daju saglasnost, koju još nikada nismo dobili. S obzirom na to da nam tu saglasnost već dva meseca Nadzorni odbor skida s dnevnog reda ili nam prolongira ili na drugi način osporava, tražili smo i od ministarstva da se uključi. I jedni i drugi bili su uključeni u direktnu mail komunikaciju sa predstavnicima Ryanaira, a u poslednjoj poruci koju su poslali iz Ryanaira traženo je da se konkretno odredimo da li potpisujemo ugovor ili ne, da znaju. Na taj mail niko od njih, ni iz kantona, niti ministarstva, nije ništa odgovorio. Činjenica da je Ryanair obustavio prodaju karata na destinacijama na kojima je najavio da će leteti, znači da su vrlo blizu toga da odustanu od ove saradnje“, kazao je za Klix.ba Esed Mujačić, odlazeći direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Mujačić kaže kako iz Ryanaira godinama uopšte nisu hteli da pregovaraju o dolasku na tuzlanski aerodrom. Pregovore su, kaže, počeli u aprilu 2020. godine, nakon čega su predstavnici kompanije u Tuzli boravili dva dana, sve su pregledali i dali zeleno svetlo, rekli da aerodrom zadovoljava sve njihove uslove, a i piloti su obavili trenažni proces, te su i oni dali zeleno svetlo.

„Ne mogu da verujem da smo došli do toga da propustimo ovu priliku. To bi bila ogromna šteta, jer bismo mi tu imali direktnu dobit s obzirom na to da bi svaki putnik kojeg bi Ryanair prevezao za nas bio novi putnik, jer bi oni leteli ka novim destinacijama. Osim ove dve za početak, bili su nam ponudili i tri nove destinacije za zimski period, a i za proleće su planirali nove destinacije. To znači da bismo vrlo brzo imali veći broj destinacija iz Tuzle, što bi bila korist za građane, privredu, kanton, ali i za aerodrom“, kaže Mujačić, i dodaje kako mu je u poslednjem razgovoru predstavnik Ryanaira rekao da ako bi sada sve propalo, onda se naredne tri godine ne bi uopšte razmatralo uvođenje letova za Tuzlu. Tek nakon tri godine, kaže, mogli bi ponovo razgovarati, ali ni to ne bi značilo sigurno postizanje dogovora.

Predsednik Nadzornog odbora aerodroma, Enes Avdić, kazao je za Klix.ba kako nije donesena konačna odluka o dogovoru s kompanijom Ryanair, ali kako žele pregovarati o još nekim stvarima.

„Želimo probati da dogovorimo bolje finansijske efekte u odnosu na ovo što je bilo dogovoreno. Takođe, smatramo da dogovorom s njima ne smemo dovesti u neravnopravan položaj strateškog partnera s kojim već poslujemo, da mu ne trebamo dovesti nelojalnu konkurenciju. Predstavnicima Ryanaira odgovorili smo da smo zainteresovani za saradnju i pozvali ih da nastavimo započete razgovore kako bismo na kraju došli do ugovora koji bi bio na obostrano zadovoljstvo. Nismo još dobili odgovor od njih“, istakao je Avdić.

Avdić smatra kako odlazeća uprava nije trebalo da izlazi u javnost sa ovim informacijama sve dok se ne donese konačna odluka. Mujačić se nada da će ugovor biti postignut s novom upravom i da neće propustiti ovu priliku, te da Tuzla neće ostati jedini aerodrom u regionu koji ima jednog avio-operatera.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...