NEKE OD NAJVEĆIH SVETSKIH VIDEO IGARA NASTAJU U SRBIJI Zabavno je raditi za industriju zabave, poručuju iz beogradskog studija kompanije Ubisoft

Hi-techIntervjuIzdvajamoLifestyleSrbijaU fokusuVesti

27.11.2020 10:18 Autor: Marko Miladinović 1

NEKE OD NAJVEĆIH SVETSKIH VIDEO IGARA NASTAJU U SRBIJI Zabavno je raditi za industriju zabave, poručuju iz beogradskog studija kompanije Ubisoft NEKE OD NAJVEĆIH SVETSKIH VIDEO IGARA NASTAJU U SRBIJI Zabavno je raditi za industriju zabave, poručuju iz beogradskog studija kompanije Ubisoft
Industrija video igara već godinama beleži veliki rast. Prošle godine je ostvarila prihode od 151 milijardu američkih dolara na svetskom nivou, a ove godine... NEKE OD NAJVEĆIH SVETSKIH VIDEO IGARA NASTAJU U SRBIJI Zabavno je raditi za industriju zabave, poručuju iz beogradskog studija kompanije Ubisoft

Industrija video igara već godinama beleži veliki rast. Prošle godine je ostvarila prihode od 151 milijardu američkih dolara na svetskom nivou, a ove godine takođe joj se predviđa rast, uprkos izazovima uzrokovanih pandemijom, i rezultat od oko 159 milijardi dolara, prenosi specijalizovani portal TechCrunch.

Taj rast se u dobrom delu odrazio i na oblikovanje kompanijskih profila u srpskoj IT industriji. Sve veći broj ljudi koji se bavio razvojem kvalitetnih igara vremenom je privukao poglede najvećih svetskih kompanija iz ove specifične grane industrije zabave.

„U poslednjih nekoliko godina se konstantno susrećemo sa malim indie timovima čije igre imaju veliki uspeh na svetskom tržištu. Takođe verujemo da su dolasci kompanija Ubisoft, Epic Games i Playrix na naše tržište značajni zbog ekpertize i iskustva koje poseduju. Razvoj video igara u Srbiji definitivno više nije samo hobi, već ozbiljna i perspektivna karijera“, smatra Luka Paunović, specijalista za komunikacije i CSR u beogradskom studiju francuske kompanije Ubisoft.

Studio Ubisoft Belgrade trenutno broji 175 zaposlenih. U njemu se radi na igrama Riders Republic, na novom nastavku u Rainbow Six franšizi, na Skull & Bones, na portovanju nekoliko naslova na Google Stadia platformu, ali i na nekoliko nenajavljenih projekata. U početku se najviše radilo na PC verzijama igara, a sada se prave i verzije za PlayStation, Xbox i Stadiu.  

Foto: Ubisoft Belgrade

Beogradski studio je zvanično počeo sa radom u novembru 2016. godine. Tada je tim činilo 10 programera koji su nekoliko meseci pre toga pozvani na neku vrstu obuke u studio u Bukureštu, koji je najstariji Ubisoft studio izvan Francuske, osnovan 1992. godine.

Prepoznat je potencijal u srpskoj IT industriji i entuzijazam prvobitnog tima, koji je prisutan i danas, i doprinosi tome da čitav tim konstantno raste.

Paunović podseća da Srbija već godinama unazad dokazuje da ima izuzetno kvalitetan tehnički kadar. Istraživanje Startup Genome u okviru kog je analiziran startap ekosistem u Beogradu i Novom sadu je pokazalo da su najsnažnije grane gejming i blokčejn industrija. Srbija se čak nalazi među prvih pet zemalja na svetu po broju blokčejn developera. 

Prema njegovim rečima, u Ubisoft Belgrade su zaposleni stručnjaci u nekoliko takozvanih „porodica poslova“. U pitanju su programeri, level artisti, UI artisti, game designeri, level designeri i development testeri od najzastupljenijih. Najbrojniji su svakako programeri, koji su dodatno podeljeni po projektima, ali i po delu igre na kojem rade. Njih čine gameplay, engine, render i online programeri.

„Sve naše igre se razvijaju u koprodukciji sa nekoliko drugih Ubisoft studija. Iako nezavisno razvijamo određeni deo igre, od neprocenjivog značaja nam je saradnja sa kolegama iz drugih studija koji imaju ponekad i više decenija iskustva u oblasti razvoja igara“, objašnjava Paunović.

Rad od kuće, za igranje kod kuće

Na pitanje da li beogradski studio oseća potrebu za određenim kadrovima, u skladu sa čestim prigovorima direktora IT firmi u zemlji da je srpsko tržište izuzetno kvalitetno, ali ipak malo, stručnjak iz Ubisoft Belgrade kaže da se eventualno oseća manjak kadra sa iskustvom u game developmentu.

„Mi se aktivno trudimo da ljudima skrenemo pažnju na gejming jer verujemo da je sve perspektivnija grana industrije u kojoj je, na kraju krajeva, prilično zabavno raditi“, ističe Paunović, i dodaje da je Ubisoft inače veoma raspoložen da primi u svoj tim i ljude koji nemaju iskustva u gejmingu.

Foto: Luka Paunović, Ubisoft Belgrade

Kao primer takve prakse, navodi slučajeve programera koji su pre rada za Ubisoft radili kao embedded programeri gde su stekli znanje C++ koji se koristi i u gejmingu, ili sadašnjih level artista koji su možda radili kao arhitekte i tu stekli traženo znanje u 3D modelovanju. Dovoljna je motivacija za razvojem video igara.

A motivacije ne nedostaje ni u vreme globalne krize izazvane korona virusom.

„Ova godina je svakako bila veoma izazovna zbog cele situacije oko Covid-19. Potrebno nam je bilo određeno vreme da se prilagodimo radu od kuće, sa tehničke strane, ali i zbog izostanka socijalizacije u kancelariji. Razvoj AAA naslova je složen proces tako da timovima znači da svakodnevno budu u neposrednom kontaktu. I pored toga, iznenadili smo se koliko smo se brzo navikli na rad od kuće, što se vidi i po našoj produktivnosti, koja nije opadala“, ističe Paunović. 

Očekivanja za period posle korone obuhvataju dalje širenje tima i ekspertize u Beogradu.  

„AAA projekti zahtevaju veliki broj ljudi, tako da nam je glavni cilj da proširimo tim, ali ne po svaku cenu. Sve Ubisoft igre se prave u koprodukciji nekoliko naših studija, tako da koristimo svaku priliku da učimo od iskusnijih kolega, kako bismo stekli iskustvo i preneli znanje na nove članove našeg tima“, kaže naš sagovornik.   

Foto: Riders Republic, Ubisoft Belgrade

Povratak u budućnost

Ubisoft i tokom ove godine nastavlja da niže uspehe, zahvaljujući plasmanu naslova iz velikog portfolija igara i franšiza čija reputacija je građena decenijama.

„Naši timovi su nastavili da proizvode novi sadržaj i unapređuju live servise. I pored poteškoća prouzrokovanih virusom Covid-19, u 2020. izlazi tri velika naslova: Watch Dogs: Legion, Assassin’s Creed: Valhalla i Immortals Fenyx Rising. U beogradskom studiju se posebno radujemo izlasku igre Riders Republic 25. februara 2021, na kojoj naš tim radi od samog početka razvoja“, naglašava Paunović.

Međutim, u godinama pred nama na razvoj industrije video igara uticaće i upliv najnovijih tehnoloških dostignuća. Posebno se očekuju promene u domenu striminga, VR i blokčejn tehnologija.  

Uz PC, konzole i mobilne, u kompaniji Ubisoft očekuju da će striming platforme zauzeti veliki deo tržišta. Beogradski studio već neko vreme radi na projektima za Google Stadia platformu, koja je zasnovana na Linux operativnom sistemu i Vulkan api-u, što se retko viđa u komercijalnim igrama. Pored toga, iako se ne očekuje da će VR (virtal reality) biti među najpopularnijim platformama za gejming, svedoci smo velikog uspeha nekoliko igara kao što su Beat Saber i Half-Life: Alyx.

U poslednjih nekoliko godina se dosta priča i o primeni blokčejna u industriji video igara. Igra Cryptokitties, na primer, koja je objavljena na Etherium blokčejn platformi, omogućava igraču da gaji, prodaje i kupuje virtuelne mačke, uz veliki nivo decentralizacije i slobode.

„Ubisoft je takođe prepoznao potencijal blokčejna. Naš tim za strateške inovacije je zaslužan za projekat HashCraft, u kojem igrač ima priliku da istražuje virtuelna ostrva koja se nalaze na kompjuterima samih igrača. Ne postoji centralizovani server niti jedna kompanija koja sve kontroliše. Igrači sarađuju na decentralizovanoj mreži i kreiraju zajednice gde oni sami uspostavljaju zakone tog sveta – čak i zakone fizike“, najavljuje Luka Paunović.

  • Irina

    30.11.2020 #1 Author

    Inovativno bravo za te mlade ljude

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...