Kuće sve skuplje, prodaja sve bolja

Nekretnine u Velikoj Britaniji idu kao alva

NekretnineNovacSvetVesti

27.7.2021 08:55 Autor: Vladimir Jokanović 2

Nekretnine u Velikoj Britaniji idu kao alva Nekretnine u Velikoj Britaniji idu kao alva
Cene kuća u Velikoj Britaniji dostigle su novi maksimum u junu i za 30 odsto su više nego što su bile na vrhuncu koji... Nekretnine u Velikoj Britaniji idu kao alva

Cene kuća u Velikoj Britaniji dostigle su novi maksimum u junu i za 30 odsto su više nego što su bile na vrhuncu koji su dostigle pre finansijske krize 2008. godine, navedeno je u najnovijem istraživanju tržišta.

Agencija za trgovinu nekretninama Zoopla saopštila je da je prosečna cena kuća sada 230.700 funti, što je 5,4 odsto više u odnosu na isti mesec pre godinu dana, prenosi Guardian. Nagli porast cena kuća na tržištu usledio je nakon što je ponuda opala za 25 procenata u prvoj polovini tekuće godine u poređenju sa istim periodom 2020. godine.

Zoopla navodi da je potražnja za kućama dvostruko veća nego u godinama pre pandemije, kao i da su porodične kuće posebno popularne. Gradnja ne ide ukorak sa potražnjom od januara ove godine, a nema ni znakova skorog rebalansa.

Kompanija za prodaju nekretnina HAEA Propertymark navela je da je 40 odsto nekretnina u Velikoj Britaniji prodatih u junu plaćeno više od oglašene cene, jer su se kupci borili za ograničene raspoložive zalihe. Kako navodi kompanija, za svaku nekretninu zainteresovano je u proseku 19 kupaca.

Kada je reč o Londonu, potražnja za nekretninama na periferiji i u prigradskim naseljima porasla je 86 odsto u odnosu na prosek između 2017. i 2019. godine, dok je interesovanje za stanove u širem centru grada poraslo za dva procenta.

  • strelac

    10.10.2021 #1 Author

    Prosto nadrealno zvuci da je prosecna cena preko 200.000 funti!A ovde jedva da mozemo da priustimo stan od 60.000 eura!Covece,koliko smo mi daleko od sveta!

    Odgovori

  • MARKO7

    6.6.2022 #2 Author

    Pa tamo su visoke cene nekretnina…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...