Tri vladajuće partije rade na dopuni zakona o budžetu

Nemačka će uložiti 50 milijardi evra u klimatski fond

EkologijaInvesticijeNovacSvetU fokusuVesti

25.11.2021 19:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemačka će uložiti 50 milijardi evra u klimatski fond Nemačka će uložiti 50 milijardi evra u klimatski fond
Buduća Vlada Nemačke radi na dopuni zakona o budžetu za 2021. godinu kako bi upumpala više od 50 milijardi evra u klimatski fond iz... Nemačka će uložiti 50 milijardi evra u klimatski fond

Buduća Vlada Nemačke radi na dopuni zakona o budžetu za 2021. godinu kako bi upumpala više od 50 milijardi evra u klimatski fond iz kojeg će se zatim sredstva trošiti narednih godina za ubrzanje prelaska na zelenu ekonomiju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Tri stranke koje treba da formiraju novu vladu dogovorile su se da se sredstva za klimatski fond finansiraju iz neiskorišćenog dela odobrenog nivoa zaduživanja u ovogodišnjem saveznom budžetu, izjavile su dve osobe upoznate sa planovima, pod uslovom da ostanu anonimne.

Sredstva finansirana dugom znače da će Vlada Nemačke sada skoro u potpunosti iskoristiti gornju granicu duga od 240 milijardi evra, koju je parlament prvobitno odobrio za 2021, dodali su izvori.

Ovaj potez treba da omogući vladajućoj koaliciji da poveća sredstva klimatskog fonda u ovoj, a možda i u narednoj godini dok još uvek bude na snazi suspenzija kočnice na dug, i da zatim taj novac koristi za javna ulaganja u narednim godinama kako bi se ubrzao prelazak na klimatski prihvatljiviju i digitalizovaniju ekonomiju.

Portparol ministarstva finansija odbio je komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...