EVROPSKE RAZLIKE U ODNOSU NA AMERIČKI PREDLOG GLOBALNOG OPOREZIVANJA

Nemačka i Francuska podržale SAD, Mađarska protiv „kršenja finansijskog suvereniteta“

EUU fokusuVesti

5.5.2021 13:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka i Francuska podržale SAD, Mađarska protiv „kršenja finansijskog suvereniteta“ Nemačka i Francuska podržale SAD, Mađarska protiv „kršenja finansijskog suvereniteta“
Nemački i francuski ministri finansija podržavaju ideju o minimalnoj stopi poreza na dobit od 21 odsto, koju je predložila američka vlada. „Lično nemam ništa... Nemačka i Francuska podržale SAD, Mađarska protiv „kršenja finansijskog suvereniteta“

Nemački i francuski ministri finansija podržavaju ideju o minimalnoj stopi poreza na dobit od 21 odsto, koju je predložila američka vlada. „Lično nemam ništa protiv američkog predloga“, saopštio je nemački ministar finansija Olaf Šolc (Olaf Scholz) u intervjuu za Zeit Online. „Ako je ovo krajnji rezultat pregovora, i mi bismo se složili“, izjavio je francuski ministar finansija Bruno le Mer (Bruno Le Maire).

Kako ističu ministri, uvođenje minimalnog praga za oporezivanje preduzeća zamišljeno je kao način obeshrabrivanja zemalja poreskog dampinga, poput Irske, a može biti problematično za Rumuniju, koja ima neke od najnižih poreskih stopa preduzeća od 16 odsto, izuzev mikro-preduzeća koja plaćaju porez na prihod, a ne na dobit, prenosi Agerpress, pozivajući se na Reuters.

Mađarska pomenutu ideju opisuje kao kršenje finansijskog suvereniteta. „Ovaj koncept krši finansijski suverenitet država i pokušaj je da preokrene napredak zemalja koje su uložile ozbiljne napore da uvedu niže poreze,“ rekao je Norbert Izer, državni sekretar za poreske prihode, za Magiar Nemzet, kako prenosi novinska agencija MTI.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni) najavio je od marta 2020. godine seriju radikalnih promena poreskog režima u EU. Jedna od ovih promena je uvođenje minimalnog praga za oporezivanje preduzeća, što bi uticalo na konkurentnost rumunske ekonomije.

Đentiloni je rekao da želi da se odluke o oporezivanju u Savetu EU donose jednostavnije, kvalifikovanom većinom umesto jednoglasno. Takva promena bi izuzetno otežala nekim pogođenim državama članicama (poput Irske, Rumunije i Mađarske) da blokiraju nametanje minimalnog poreza na dohodak, koji je veći od poreza koji te zemlje naplaćuju.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) najavila je da će SAD izvršiti pritisak na partnere iz G20 da usvoje globalno važeći minimalni porez na dobit i podržava cifru od 21 odsto. O poreskoj stopi od 12,5 odsto za multinacionalne kompanije govori se kao o novim pravilima dogovorenim u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koja priprema plan za globalnu minimalnu poresku stopu, prenosi Economedia.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...