NEMAČKA I ZVANIČNO U RECESIJI Najveći kvartalni pad ekonomije od krize 2009. godine

EUSvetVesti

25.5.2020 15:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NEMAČKA I ZVANIČNO U RECESIJI Najveći kvartalni pad ekonomije od krize 2009. godine NEMAČKA I ZVANIČNO U RECESIJI Najveći kvartalni pad ekonomije od krize 2009. godine
Prema finalnim podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku – Destatis, nemačka ekonomija je i zvanično u prvom kvartalu ove godine ušla u recesiju, sa... NEMAČKA I ZVANIČNO U RECESIJI Najveći kvartalni pad ekonomije od krize 2009. godine

Prema finalnim podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku – Destatis, nemačka ekonomija je i zvanično u prvom kvartalu ove godine ušla u recesiju, sa padom BDP od 2,2 odsto, pre svega kao posledica štete prouzrokovane pandemijom korona virusa.

Kako je ranije saopšteno, ovo je najveći kvartalni pad nemačke ekonomije od globalne finansijske krize 2008/2009 i ujedinjenja Nemačke.

Prema zvaničnim i potpunim statističkim podacima, kapitalne investicije u Nemačkoj u prvom kvartalu pale su za 6,9 odsto, privatna potrošnja je smanjena za 3,2 procenta a izvoz za 3,1 odsto.

Kako je istaknuto, pad privatne potrošnje imao je negativan efekat od 1,7 procentnih poena na ukupnu ekonomsku aktivnost, a pad neto trgovine od 0,8 procentnih poena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...