SVETSKI LIDER ONLINE PRODAJE POD ISTRAGOM

Nemačka ispituje monopolski položaj Amazona na tržištu

EUVesti

19.5.2021 07:52 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nemačka ispituje monopolski položaj Amazona na tržištu Nemačka ispituje monopolski položaj Amazona na tržištu
Nemački antimonopolski nadzor istražuje da li je kompanija Amazon koristila svoju dominaciju na tržištu. Savezna kancelarija saopštila je da utvrđuje da li je američki... Nemačka ispituje monopolski položaj Amazona na tržištu

Nemački antimonopolski nadzor istražuje da li je kompanija Amazon koristila svoju dominaciju na tržištu. Savezna kancelarija saopštila je da utvrđuje da li je američki gigant internet trgovine imao “gotovo nedodirljiv položaj ekonomske moći“.

Novi nemački zakoni omogućavaju regulatorima da spreče bilo kakvo antikonkurentsko delovanje u ranoj fazi. Kompanija Amazon saopštila je da potpuno sarađuje u postupku, ne komentarišući sam proces, prenosi BBC.

Savezna kancelarija za kartele istražuje mehanizam kontrole cena Amazona i odnose sa trgovcima na platformi. “U poslednjih nekoliko godina morali smo da imamo posla sa Amazonom u nekoliko navrata, a takođe smo postigli dalekosežna poboljšanja za prodavce na Amazonu“, saopštila je Kancelarija.

U konkretnom slučaju ispituje se uticaj Amazona na konkurenciju, pre svega u pogledu digitalnih ponuda. Ovo je tek druga istraga koju je Kancelarija pokrenula koristeći svoja nova ovlašćenja.

Prethodna istraga pokrenuta je u decembru protiv kompanije Facebook, povodom kompleta za virtuelnu stvarnost Oculus Quest 2, koji ne radi bez naloga na pomenutoj društvenoj mreži.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...