NEMAČKA NAJVEĆI IZVOZNIK MEDICINSKE OPREME Zaradili 996 milijardi dolara, malo manje nego ostatak planete

SvetVestiZdravlje

6.4.2020 12:23 Autor: Ljiljana Begović 1

NEMAČKA NAJVEĆI IZVOZNIK MEDICINSKE OPREME Zaradili 996 milijardi dolara, malo manje nego ostatak planete NEMAČKA NAJVEĆI IZVOZNIK MEDICINSKE OPREME Zaradili 996 milijardi dolara, malo manje nego ostatak planete
Nemačka je najveći izvoznik medicinskih proizvoda, a najviše se u vreme pandemije Covida-19 carini – sapun, pokazuje izveštaj Svetske trgovinske organizacije (WTO). Ukupni izvoz... NEMAČKA NAJVEĆI IZVOZNIK MEDICINSKE OPREME Zaradili 996 milijardi dolara, malo manje nego ostatak planete

Nemačka je najveći izvoznik medicinskih proizvoda, a najviše se u vreme pandemije Covida-19 carini – sapun, pokazuje izveštaj Svetske trgovinske organizacije (WTO). Ukupni izvoz lekova, medicinske opreme, proizvoda za ličnu zaštitu i potrošnog medicinskog materijala iz Nemačke u 2019. dostigao je 996 milijardi dolara. Ukupna vrednost trgovine medicinskim proizvodima u svetu u 2019. dostigla je oko 2.000 milijardi dolara.

Nemačka je najveći izvoznik, sa vrednošću izvoza u 2019. od 136,2 milijarde dolara i 14 posto udela u svetskom tržištu. Na drugom mestu su SAD sa 116,6 milijardi dolara i udelom od 12 procenata. Treća je Švajcarska sa 90 milijardi dolara izvoza i devet procenata udela u globalnom tržištu.

Te tri zemlje izvoze više od trećine svetskih medicinskih proizvoda, potvrdila je Svetska trgovinska organizacija. Vrednost uvoza porasla je prošle godine pet odsto, premašivši 1.000 milijardi dolara.

Kina najveći izvoznik maski

Kina je sedmi izvoznik cele palete medicinskih proizvoda, ali je najveći izvoznik zaštitnih maski i drži  skoro četvrtinu globalnog tržišta. Zajedno sa Nemačkom i SAD proizvodi gotovo svaku drugu masku, prema podacima STO-a.

Singapur je prvi izvoznik respiratora , a za njima slede SAD, Holandija i Kina. Zajedno proizvode više od polovine uređaja za medicinsku podršku disanju. Zbog pandemije korona virusa bolnice širom sveta pokušavaju da ih nabave, a u poslednje vreme i same organiziraju proizvodnju pojedinih delova 3D štampanjem, uz podršku kompanija iz drugih sektora, ali i organizovanih inicijativa građana,piše portal Seebiz.

Svetska trgovinska organizacija objavila je podatke za proizvode kojih nema dovoljno za borbu protiv Covida 19.Reč je o sredstvima za sterilizaciju, zaštitnim maskama, rukavicama, sapunima i dezinfekcionim sredstvima, monitorima za praćenje stanja pacijenata, uređajima za merenje pulsa, zaštitnim naočarima  i vizirima, sterilizatorima, toplomerima, ultrazvučnim i rentgen aparatima, respiratorima i maskama za kiseonik.

Ukupno je prošle godine izvezeno i uvezeno te vrste medicinske opreme u vrednosti od 597 milijardi dolara.

Visoke carine na sapun

STO ukazuje i na velike razlike u carinama na različite proizvode važne za prevenciju i lečenje Covida 19. Raspon se kreće od 2,1 posto u proseku za lekove preko 3,4 procenata  za opremu poput respiratora, mikroskopa i skenera do 11,5 procenata  za proizvode za ličnu zaštitu, poput maski, rukavica i naočara. U nekim zemljama ta se stopa penje i na 27 procenata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...