Starosna granica za odlazak u penziju ostaje nepromenjena

Nemački ministri odbacili predlog da se radi do 68 godina

SvetVesti

9.6.2021 18:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nemački ministri odbacili predlog da se radi do 68 godina Nemački ministri odbacili predlog da se radi do 68 godina
Stručni odbor koji savetuje nemačku vladu sugerisao je da bi starosna granica za odlazak u penziju mogla da se poveća na 68 godina, a... Nemački ministri odbacili predlog da se radi do 68 godina

Stručni odbor koji savetuje nemačku vladu sugerisao je da bi starosna granica za odlazak u penziju mogla da se poveća na 68 godina, a tu ideju su visoki zvaničnici brzo odbacili, budući da su u toku pripreme za nacionalne izbore. Panel koji savetuje Ministarstvo ekonomije objavio je izveštaj u kojem upozorava na „naglo rastuće probleme sa finansiranjem“ nemačkog javnog penzijskog osiguranja od 2025. godine.

Panel je predložio „dinamičko povezivanje starosne granice za odlazak u penziju sa očekivanim životnim vekom“, sistem prema kojem bi starosna granica za odlazak u penziju mogla da se poveća na 68 godina 2042. godine. Vlada je 2007. odlučila da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju sa 65 na 67. Povećanje se uvodi postepeno i primenjivaće se na sve penzionere do 2029. godine, prenosi ABC News.

Nemačka će izabrati novi parlament na izborima 26. septembra, koji će izabrati naslednika dugogodišnje kancelarke Angelu Merkel. Imajući to u vidu, političari iz sve tri vladajuće stranke brzo su odbacili ideju da ljudi rade duže. „Mislim da je ponovno podizanje starosne granice za odlazak u penziju pogrešan put“, izjavio je ministar rada iz levog centra socijaldemokrata i mlađi partner u nemačkoj vladajućoj koaliciji Hubertuz Hejl (Hubertus Heil).

Poslanik Hrišćansko-socijalne unije, koja je deo bloka desnog centra Angele Merkel, Aleksandar Dobrint (Aleksandar Dobrindt) nije bio oduševljen pomenutom idejom, kao ni Ministar privrede Peter Altmejer (Peter Altmaier). On je izjavio je da je njegovo mišljenje „godinama“ bilo da bi starosna granica za odlazak u penziju u Nemačkoj trebalo da ostane na 67 godina.  Altmejer  smatra da je stručna komisija nezavisna i da njeni predlozi nisu obavezujući za njega ili njegovo ministarstvo.

  • GocaBG

    9.6.2021 #1 Author

    Besmislen predlog,treba da smanje starosnu granicu,mnogi ne docekaju penziju…

    Odgovori

  • ZORICA.S

    9.6.2021 #2 Author

    Da li je realno do 68 god…..naravno da je odbacen predlog!!!👏👏👏

    Odgovori

  • Tina

    9.6.2021 #3 Author

    Sve zavisi koji je razlog takvog predloga

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...