Bundestag doneo nove odredbe Zakona o ambalaži

Nemci daju 700 miliona evra za odnošenje bačene ambalaže sa javnih površina

EkologijaEUU fokusuVesti

8.5.2021 08:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemci daju 700 miliona evra za odnošenje bačene ambalaže sa javnih površina Nemci daju 700 miliona evra za odnošenje bačene ambalaže sa javnih površina
U budućnosti će svi lokali morati gostima koji žele hranu ili piće za „poneti“ morati da ponude ambalažu za višekratnu upotrebu. Ovim stavom nemački... Nemci daju 700 miliona evra za odnošenje bačene ambalaže sa javnih površina

U budućnosti će svi lokali morati gostima koji žele hranu ili piće za „poneti“ morati da ponude ambalažu za višekratnu upotrebu. Ovim stavom nemački Parlament reaguje, zapravo, na nagli porast ambalažnog otpada u Nemačkoj, piše nemački FAZ.

Poslanici nemačkog Parlamenta proširili su i zahtev za kaucije na sve plastične boce za jednokratnu upotrebu i limenke za pića. Trenutno postoje još uvek napici, poput negaziranih voćnih sokova, čija ambalaža ne zahteva kauciju. Takvi izuzeci neće se primenjivati od 2022. godine. Za ambalažu mleka i mlečnih proizvoda kaucija će biti potrebna tek od 2024. godine. Pored toga, biće uvedena obaveza korišćenja određene količine reciklirane plastike za proizvodnju PET boca.

I dok ova odluka Bundestaga za ekologe nije dovoljna, jer smatraju da ne treba biti nikakvih izuzetaka u novim pravilima, Nemačko udruženje hotela i restorana ističe zabrinutost zbog dodatnog finansijskog tereta i poziva bar na duži prelazni period primene.

Iz nemačkih komunalnih preduzeća se, pak, može čuti da je ovo snažan podsticaj za održivo rukovanje ambalažnim otpadom. Prema podacima Udruženja lokalnih komunalnih preduzeća, odvoz otpada, samo sa javnih prostora u Nemačkoj, košta oko 700 miliona evra godišnje.

Ovonedeljna odluka nemačkih parlamentaraca samo je dopuna onoga što je već planirano, kada je početkom godine doneta izmena Zakona o ambalaži. Tada su doneta i pravila za supermarkete koji će, od 2022. godine naplaćivati kauciju za boce za višekratnu upotrebu.

Ključno je da proizvod koji je spakovan u ambalažu za višekratnu upotrebu ne sme kupca koštati više nego onaj u ambalaži za jednokratnu upotrebu. Ali, kaucija se može posebno naplaćivati. Takođe, u svim lokalima moraju biti dostupne šolje za piće „za poneti“ u svim veličinama, primerenim za nošenje napitaka.

.

  • Tina

    9.5.2021 #1 Author

    Za sada deluje komplikovano

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...