Posledice nestašice energije

Neočekivan pad fabričke aktivnosti u Kini

AnalizaFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

30.9.2021 15:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

Neočekivan pad fabričke aktivnosti u Kini Neočekivan pad fabričke aktivnosti u Kini
Kineska fabrička aktivnost neočekivano se smanjila u septembru zbog širih ograničenja u korišćenju električne energije i povišenih cena, dok se potražnja za uslugama povećala... Neočekivan pad fabričke aktivnosti u Kini

Kineska fabrička aktivnost neočekivano se smanjila u septembru zbog širih ograničenja u korišćenju električne energije i povišenih cena, dok se potražnja za uslugama povećala uporedo sa smanjenjem slučajeva zaraze Covid-19.

Zvanični indeks menadžera nabavki u proizvodnji (PMI) bio je u septembru 49,6 naspram 50,1 u avgustu, pokazali su podaci kineskog Nacionalnog zavoda za statistiku u četvrtak, a prvi put od februara 2020. godine PMI je ispod 50, što govori o negativnoj aktivnosti, prenosi CNBC. Analitičari u anketi agencije Reuters očekivali su da će indeks ostati stabilan na 50,1.

Kineska ekonomija brzo se oporavila od pada izazvanog pandemijom prošle godine, ali je zamah oslabio poslednjih meseci, a veliki proizvodni sektor pogođen je povećanjem troškova, uskim grlima u proizvodnji i štednjom električne energije.

Povećan broj slučajeva zaraze Covid-19 u desetinama gradova tokom leta takođe je poremetio proizvodni i uslužni sektor, koji je počeo da se oporavlja sa smanjenjem broja zaraženih. Indeks koji označava fabričku proizvodnju smanjio se u septembru u industrijama koje troše monogo energije. Dva indeksa industrije koja troši mnogo energije pali su niže od 45 što ukazuje na značajan pad ponude i potražnje.

Goldman Sachs smanjio je u utorak prognozu rasta Kine za tekuću godinu sa 8,2 na 7,8 odsto, navodeći kao razlog „značajan pad“ zbog nestašice energije, prenosi FT. Nestašica, koja je izazvala povećanje cene uglja, nastala je zbog visoke industrijske proizvodnje i vladinih ekoloških ciljeva. Analitičari navode da su problemi sa energijom u Kini, potcenjeni poslednjih nedelja i da su ostali u senci afere „Evergrande“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...