Deonice kompanije luksuzne robe skočile za oko sedam odsto

Net-A-Porter doneo gubitke konglomeratu Richemont, investitori očekuju prodaju

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

10.11.2021 19:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Net-A-Porter doneo gubitke konglomeratu Richemont, investitori očekuju prodaju Net-A-Porter doneo gubitke konglomeratu Richemont, investitori očekuju prodaju
Fond investitora Danijela Loba (Daniel Loeb) Third Point LLC je podigao svoj ulog u kompaniju luksuzne robe Cie Financiere Richemont, čija je ćerka firma... Net-A-Porter doneo gubitke konglomeratu Richemont, investitori očekuju prodaju

Fond investitora Danijela Loba (Daniel Loeb) Third Point LLC je podigao svoj ulog u kompaniju luksuzne robe Cie Financiere Richemont, čija je ćerka firma čuveni Cartier.

Iz Third Point-a nema mnogo naznaka o namerama ovog investicionog fonda, ali ako je sudeći po kampanji Loba u okviru partnerske kompanije iz Švajcarske Nestle SA, novi cilj bi mogao biti usmeravanje ka grupi za trgovinu luksuznim dobrima, piše Bloomberg.

Očigledan način da kompanija Richemont podigne cenu svojih deonica je da odbaci svoju e-commerce poslovnicu Yoox Net-a-Porter (YNAP), koja joj nije donela ništa osim gubitaka.

Ova kompanija luksuzne robe otkupila je 50 odsto deonica YNAP koje nije posedovala do pre četiri godine po ceni od preko pet milijardi evra. Iako je ovom kupovinom proširila svoje poslovanje na digitalnu sferu, konglomerat u čijem sklopu su i juvelirnica Van Cleef & Arpels i dizajneri luksuznih satova IWC i Panerai nije uspeo da zaustavi gubitke koje je doneo YNAP.

Ako je Lobov cilj da pogura YNAP ka prodaji, moguće je da “kuca na već otvorena vrata”. Međutim, otarasiti se internet radnje koja prodaje Halston haljine i Cartier satove je prilično jednostavan korak. Izazov u celoj ovoj situaciji predstavlja ubediti predsednika odbora kompanije Johana Ruperta (Johann Rupert) da prepusti kormilo.  Njegov udeo u ovoj kompaniji je deset odsto, a poseduje i 51 odsto glasova u odboru.

Nije u potpunosti jasno da li kompanija Richemont može da napravi profit od pet milijardi evra, koje su predviđene ugovorom iz 2018. godine. Iako su tehnološke procene visoke, pa čak i tehnološki giganti poput Amazona šire svoje poslovanje na sferu luksuza, napredak YNAP stoji u mestu.   

U svakom slučaju, investitori jedva čekaju da se Richemont otarasi svog “problematičnog deteta”. Upravo zato, deonice ove kompanije su prošle nedelje porasle za oko sedam odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...