Zbog nestašice, prekida u snabdevanju i rasta potražnje

Nezaustavljiv skok cena uglja

InvesticijeNovacSvetVesti

23.7.2021 08:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nezaustavljiv skok cena uglja Nezaustavljiv skok cena uglja
Prekidi u snabdevanju, nestašica u Kini i oporavak potražnje za električnom energijom pritisli su tržište termalnog uglja, čineći ovu robu za 80 odsto skupljom... Nezaustavljiv skok cena uglja

Prekidi u snabdevanju, nestašica u Kini i oporavak potražnje za električnom energijom pritisli su tržište termalnog uglja, čineći ovu robu za 80 odsto skupljom u odnosu na početak godine. Cena visokoenergetskog australijskog uglja za azijsko tržište košta 146 dolara po toni, što je najviše u poslednjih desetak godina.

Južnoafrički ekvivalent takođe je dostigao najvišu cenu u poslednjoj deceniji. Njegova cena porasla je za 44 procenta u 2021. godini, prema najnovijoj nedeljnoj proceni specijalizovanog servisa za monitoring cena robe Argus, prenosi FT.

Izvor: Argus@FT

Poskupljenja svrstavaju referentne vrednosti za ugalj ispred dve najuspešnije klase imovine, nekretnina, čija je vrednost ojačala za 25 procenata. Samo se nafta marke Brent, čija je cena porasla za 44 odsto može porediti sa isplativosti investiranja u ugalj.

Oživljavanje termalnog uglja, koji se sagoreva u elektranama za proizvodnju električne energije, naglašava poteškoće sa kojima se suočavaju zemlje u pokušaju da pređu na čistije oblike energije. Iako upotreba obnovljivih izvora energije kao što su vetar i Sunce brzo raste, fosilna goriva su i dalje neophodna da bi se zadovoljila potražnja za električnom energijom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...