Kamatne stope na dozvoljeni minus, kreditne kartice i keš kredite beleže pad

Ni najskuplji bankarski proizvodi nisu više toliko skupi

BankeBiznisNovacSrbijaVesti

29.1.2021 14:59 Autor: Marija Jovanović 0

Ni najskuplji bankarski proizvodi nisu više toliko skupi Ni najskuplji bankarski proizvodi nisu više toliko skupi
Dozvoljeni minus, korišćenje kreditnih kartica, kao i keš krediti bez namene uvek su bili i biće najskuplji proizvodi koje banke nude. Ipak, ako se... Ni najskuplji bankarski proizvodi nisu više toliko skupi

Dozvoljeni minus, korišćenje kreditnih kartica, kao i keš krediti bez namene uvek su bili i biće najskuplji proizvodi koje banke nude. Ipak, ako se posmatraju podaci o kretanju kamatnih stopa na različite bankarske proizvode, treba napomenuti da u poslednjih nekoliko godina kamatne stope beleže pad, kaže za Biznis.rs profesor Beogradske bankarske akademije Mališa Đukić.

Foto: BBA

„Jedan od razloga zbog kojih su ovi bankarski proizvodi, uključujući i dozvoljeni minus toliko skupi, u smislu nominalne i efektivne kamatne stope, jeste činjenica da se prilikom odobravanja dozvoljenog minusa ne koriste jaki instrumenti obezbeđenja, što potencijalnu naplatu potraživanja čini težom“, navodi Đukić.

Iako je to na prvom mestu posledica kvaliteta instrumenata obezbeđenja, sa druge strane, prisutno je i odsustvo svesti i znanja koje građani imaju kada je reč o korišćenju dozvoljenog minusa.

Izvor Narodna banka Srbije

„Dozvoljeni minus kao proizvod jeste deo paketa usluga koje banka nudi, pri čemu svaki klijent može, a i ne mora da se opredeli za tu varijantu. Ukoliko se opredeli treba zaista da pazi kako, na koji način i u kojoj meri će koristiti dozvoljeni minus, jer na dnevnom nivou obračun kamate i ono što je povučeno kao sredstvo u okviru korišćenja dozvoljenog minusa, zapravo podrazumeva relativno veliku kamatu u odnosu na kamatne stope drugih bankarskih proizvoda“, napominje Đukić.

Prema njegovim rečima, treba podići svest i razumevanje ljudi o visini kamatnih stopa kada su u pitanju ovi bankarski proizvodi koje zaista treba koristiti u krajnjoj nuždi.

Kako pokazuju podaci Narodne banke Srbije (NBS), prosečna godišnja kamatna stopa na dozvoljeno prekoračenje iznosi 29,33 odsto, a na nedozvoljeno 34,30 procenata.  

Izvor Narodna banka Srbije

„Pre nekoliko godina ti proizvodi su bili još skuplji, sada jesu skupi, ali nešto manje u odnosu prethodni period“, zaključuje naš sagovornik.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...