Kolekcija kontravezne obuće prodata za minut

Nike tužio tvorce “Sataninih patika”, spor dobio svoj epilog na sudu

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

9.4.2021 15:56 Autor: Marija Jovanović 1

Nike tužio tvorce “Sataninih patika”, spor dobio svoj epilog na sudu Nike tužio tvorce “Sataninih patika”, spor dobio svoj epilog na sudu
Kompanija Nike tužila je umetnički kolektiv brenda MSCHF zbog izrade kontarverzne obuće, takozvanih “Sataninih patika”, koje u svom vazdušnom đonu sadrže crveno mastilo i... Nike tužio tvorce “Sataninih patika”, spor dobio svoj epilog na sudu

Kompanija Nike tužila je umetnički kolektiv brenda MSCHF zbog izrade kontarverzne obuće, takozvanih “Sataninih patika”, koje u svom vazdušnom đonu sadrže crveno mastilo i kap prave ljudske krvi. Sudski spor sada je dobio i svoj epilog na sudu.

Naime, MSCHF pustio je u prodaju simboličnih 666 pari patika, u saradnji sa reperom Lil Nas X, koji je “redizajnirao” Nike model Air Max 97. Crno-crvene patike izbačene su u odmah pošto je objavljen spot za pesmu ovog repera – Montero (Call Me By Your Name) i kako je saopšteno, sve su prodate za manje od jednog minuta.

Patike su koštale 1.018 dolara, a na njima su obrnuti krst i pentagram sa ispisanim Luka 10:18, što simbolički predstavlja stih iz Biblije iz Jevanđelja po Luki.

Iako se američki proizvođač sportske opreme ogradio od ove kolekcije, patike su izazvale negodovanje na društvenim mrežama. Kako je preneo BBC, pojedini su pozivali i na bojkot Nike, iako kompanija nije imala veze sa tim, zbog čega je Nike protiv umetničkog kolektiva MSCHF podneo tužbu zbog povrede prava na zaštitni znak.

Namera kompanije bila je da se zaustavi prodaja, kao i da se spreči stvaranje konfuzije i obmane o povezanosti dve strane. Čuveni proizvođač sportske opreme Nike tražio je od suda da spreči MSCHF da prodaje patike koristeći njihov čuveni logo – štikliranje.

Foto: Pixabay.com

„MSCHF i njihove neovlašćene Satanine patike verovatno će izazvati zabunu i pogrešno dovesti u vezu njihove sa proizvodima Nike“, navela je kompanija u svojoj tužbi.

Ova spor dobio je svoj epilog na sudu, piše NBC News. Postignuta je nagodba u kojoj će MSCHF izdati dobrovoljni opoziv obuće i ponuditi program otkupa za prethodno prodate “Satanine patike”.

„Ako je bilo koji kupac bio zbunjen ili ako na drugi način želi da vrati obuću, to može da učini uz puni povraćaj novca”, saopštio je Nike u svojoj izjavi napominjući da nema nikakve veze sa ovom obućom.

„Kupci koji odluče da ne vrate patike i kasnije naiđu na problem sa proizvodom, treba da se obrate MSCHF, a ne Nike“.

  • Anna

    9.4.2021 #1 Author

    Uuuupssss!!! Nezgodna situacija.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...