u narednih šest godina investiraće 150 miliona evra u ovo postrojenje

NIS započeo pregovore za preuzimanje pančevačke Petrohemije

BiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacSrbijaVesti

20.10.2021 13:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

NIS započeo pregovore za preuzimanje pančevačke Petrohemije NIS započeo pregovore za preuzimanje pančevačke Petrohemije
Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je u sredu da su i zvanično započeti pregovori sa NIS-om za preuzimanje pančevačke Petrohemije, koji... NIS započeo pregovore za preuzimanje pančevačke Petrohemije

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je u sredu da su i zvanično započeti pregovori sa NIS-om za preuzimanje pančevačke Petrohemije, koji će biti okončani za desetak dana, kao i da je NIS u svojoj ponudi već prihvatio predviđene stavke u ugovoru o strateškom partnerstvu.

„Mi smo na početku tog procesa pregovora sa jedinim potencijalnim investitorom, odnosno strateškim partnerom, koji se javio u postupku privatizacije. Vlada je prethodne nedelje donela odgovarajuće odluke i sa jučerašnjim danom mi smo i zvanično počeli pregovore sa NIS-om kao potencijalnim strateškim partnerom“, rekao je Stevanović, a prenosi Tanjug.

On je izrazio očekivanje da će uspešno biti rešeno i pitanje pančevačke Petrohemije. Napomenuo je da je još rano da govori o ishodu, ali da očekuje da sve bude kako treba.

„Važno je da je strateški partner prihvatio stavke u ugovoru o strateškom partnerstvu, koje neće moći da se menjaju. NIS ih je prihvatio već u svojoj ponudi, a to je da će u narednih šest godina investirati 150 miliona evra u postrojenje Petrohemije, da će izgraditi fabriku za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje i da će optimalan broj radnika biti zadržan u Petrohemiji“, rekao je Stevanović za Tanjug.

Dodao je da to obećava izvesnost za radnike, kao i da su trenutne okolnosti na tržištu naklonjene Petrohemiji.

Petrohemija je iz hemijskog kompleksa, gde je poslovanje cikličnog karaktera, pa su nekada dobri, a nekada loši rezultati, rekao je Stevanović.

NIS A.D. NOVI SAD

Narodnog Fronta 12, Novi Sad, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
1.491.526.592,06 (2020)
Broj zaposlenih:
(2020)

Dodaje da je u pitanju berzanska roba i da se situacija brzo menja.

„Zbog svih tih neizvesnosti, ovo postrojenje koje očekujemo da se izgradi u narednih pet ili šest godina sa strateškim partnerom, obezbediće dodatnu sigurnost i izvesnost za radnike, ali i kvalitet više za život građana Pančeva“, naglasio je državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Predmet javnog poziva bio je izbor strateškog investitora koji novčanom dokapitalizacijom Petrohemije u iznosu od 150 miliona evra postaje vlasnik najviše 90 odsto udela.

Kada je reč o tome šta će nova investicija u Petrohemiju značiti za ekologiju, Stevanović je rekao da čak i ako nećete da ispoštujete ekološke standarde, sada to morate da uradite, jer je Srbija u pristupnom procesu Evropskoj uniji, pa se i kod nas ti standardi implementiraju i postaju obavezni.

Kompanija NIS jedina je dostavila prijavu za učešće u postupku privatizacije HIP – Petrohemije.

Na javni poziv za izbor strateškog investitora za Akcionarsko društvo za proizvodnju petrohemijskih proizvoda, sirovina i hemikalija HIP – Petrohemija Pančevo pristigla je jedna prijava u predviđenom roku.

Ministarstvo privrede je pozvalo 9. septembra sva zainteresovana domaća i strana pravna lica da učestvuju u postupku privatizacije modelom strateškog partnerstva dokapitalizacijom privrednog društva HIP – Petrohemija i podnesu svoje prijave za izbor strateškog investitora.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...