Banka Engleske pred velikom odlukom

Niske kamatne stope i rastuća inflacija u Velikoj Britaniji

BankeNovacSvetVesti

15.12.2021 16:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Niske kamatne stope i rastuća inflacija u Velikoj Britaniji Niske kamatne stope i rastuća inflacija u Velikoj Britaniji
Podatak da je inflacija u Velikoj Britaniji najviša za poslednjih 10 godina i da iznosi 5,1 odsto saopštena je uoči važnog sastanka Odbora za... Niske kamatne stope i rastuća inflacija u Velikoj Britaniji

Podatak da je inflacija u Velikoj Britaniji najviša za poslednjih 10 godina i da iznosi 5,1 odsto saopštena je uoči važnog sastanka Odbora za monetarnu politiku Banke Engleske. Inflacija u Velikoj Britaniji porasla je za 0,7 odsto u novembru, a prognoze za narednu godinu nisu optimistične.

Analitičari Deutsche Banke predviđaju da će inflacija na Ostrvu porasti na šest odsto do aprila 2022. godine, prenosi Guardian. Podaci za novembar bili su gori od onih koje su očekivali analitičari, a oni su se nadali da će inflacija u tom mesecu biti oko 4,7 odsto.

Osnovni indeks cena (CPI) koji isključuje cene energije, hrane, alkohola i duvana, porastao je za četiri odsto na godišnjem nivou, u odnosu na prognozu Reutersa od 3,7 procenata. Stručnjaci su najviše iznenađeni rastom ukupnih troškova života od 7,1 odsto, za koji navode da je bio „zapanjujući“, prenosi CNBC.


Ograničenje cena energije u Velikoj Britaniji verovatno će rezultirati naglim poskupljenjem u aprilu, ocenjuju stručnjaci. Oni takođe predviđaju pad prometa usluga u 2022. godini. Banka Engleske nije ispunila očekivanja tržišta odlukom iz novembra da zadrži istorijski niske kamatne stope od 0,1 odsto.

Analitičari su podeljeni oko toga da li će britanska centralna banka na sastanku u četvrtak posegnuti za povećanjem kamatnih stopa, imajući u vidu naglu ekspanziju omikron varijante korona virusa i rastuću inflaciju. Analitičari strahuju da će vrhunac inflacije u Velikoj Britaniji stići tek za nekoliko meseci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...