NIŠTA OD PUTOVANJA U EVROPU DO SEPTEMBRA Članice EU naredne sedmice razmatraju listu zemalja kojima će otvoriti granice

BiznisEUIzdvajamoSrbijaTurizamVesti

27.8.2020 14:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NIŠTA OD PUTOVANJA U EVROPU DO SEPTEMBRA Članice EU naredne sedmice razmatraju listu zemalja kojima će otvoriti granice NIŠTA OD PUTOVANJA U EVROPU DO SEPTEMBRA Članice EU naredne sedmice razmatraju listu zemalja kojima će otvoriti granice
EU će tek sledeće nedelje razmatrati listu trećih zemlja kojima je, u odnosu na epidemiološku situaciju, omogućeno slobodno putovanje preko spoljnih granica Unije, rečeno... NIŠTA OD PUTOVANJA U EVROPU DO SEPTEMBRA Članice EU naredne sedmice razmatraju listu zemalja kojima će otvoriti granice

EU će tek sledeće nedelje razmatrati listu trećih zemlja kojima je, u odnosu na epidemiološku situaciju, omogućeno slobodno putovanje preko spoljnih granica Unije, rečeno je Tanjugu u Briselu.

O tome će se razgovarati na sastanku ambasadora zemlja članica zakazanom za 2. septembara, a prema nezvaničnim informacijama, ne očekuje se da će lista zemlja biti promenjena odnosno da će se na njoj ponovo naći Srbija.

U diplomatskim izvorima u Briselu navodi se da je iako poboljšana, epidemiološka situacija u Srbiji još ne ispunjava zacrtane kriterijeme Saveta EU kada je reč o broju inficiranih na 100 hiljada stanovnika, a koji bi trebalo da bude oko 16 odnosno ispod 25.

Kao traženi kriterijum, prilikom otvaranja spoljnih granica EU prema trećim zemljma uzima se epidemiološka situacija u poslednjih 14 dana koja bi trebalo da bude ista ili bolja sa prosekom EU, ali mere zaštite tokom putovanja kao i princip reciprociteta.

U EU naglašavaju i da je, nakon usvajanja liste, pravo svake zemlje članice EU da odluči kako će da implementira preporuke odnosno prihvati ili odloži mogućnost ulaska građana predloženih trećih zemlja na njihovu teritoriju.

To konkretno znači da zemlja članica ne bi trebalo jednostrano da ukine restrikcije za treću zemlju koja nije na usvojenoj lsiti, ali da ima pravo da zemlji sa liste ne otvori odmah svoje nacionalne granice.

Srbija se 1. jula našla na listi zemlja za koje je data preporuka za slobodno putovanje preko granica EU, ali je zbog pogoršanja epidemiološke istuacije sa te lsite skinuta već srednom jula.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...