NIZAK NIVO EURIBORA DOBAR I ZA INVESTITORE I ZA STANOVNIŠTVO, kaže za Biznis.rs Zoran Grubišić

BankeIntervjuNovacSrbijaU fokusuVesti

20.1.2021 15:32 Autor: Marija Jovanović 0

NIZAK NIVO EURIBORA DOBAR I ZA INVESTITORE I ZA STANOVNIŠTVO, kaže za Biznis.rs Zoran Grubišić NIZAK NIVO EURIBORA DOBAR I ZA INVESTITORE I ZA STANOVNIŠTVO, kaže za Biznis.rs Zoran Grubišić
Istorijska niska vrednost euribora pogoduje svima onima koji su na neki način vezani svojim kreditnim aranžmanom za nivo ove evropske međubankarske kamatne stope, kaže... NIZAK NIVO EURIBORA DOBAR I ZA INVESTITORE I ZA STANOVNIŠTVO, kaže za Biznis.rs Zoran Grubišić

Istorijska niska vrednost euribora pogoduje svima onima koji su na neki način vezani svojim kreditnim aranžmanom za nivo ove evropske međubankarske kamatne stope, kaže za Biznis.rs profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

„Za sve investitore ovo je relativno povoljna situacija da dođu do nedostajućeg novca i finansijskih sredstava i da podrže svoj investicioni aranžman. Možemo reći da je ovaj nivo euribora dobar za privredu koja od banaka uzima dugoročne kredite za investicione poduhvate kako bi finansirala trajna obrtna sredstva, poslovanje ili prevazišla nelikvidnost. U tom smislu, povoljan je momenat za poslovanje“, navodi Grubišić.

Foto: Pixabay.com

Prema njegovim rečima, nizak nivo euribora dobar je i za stanovništvo koje uzima dugoročne stambene kredite indeksirane u evrima ili vrši neku drugu operaciju u vezi sa evrom.

„Reč je evroindeksiranim kreditima ili bilo kojim drugim oblicima pozajmice u evrima. To je referentna kamatna stopa za evro i za evrozonu na koju se dodaje neka premija za rizik kada neko pozajmljuje novac ili ulaže u neki drugi investicioni oblik“, objašnjava Grubišić.  

Kako pokazuju podaci, šestomesečni euribor trenutno je na nivou od minus 0,533. Profesor Beogradske bankarske akademije uveren je da će se njegova niska vrednost održati sigurno još nekoliko godina.

„Ovakva situacija će se produžiti jer su nestabilna vremena. Jednostavno, imamo nisku inflaciju u evrozoni i Evropska centralna banka nema razloga da podiže kamatnu stopu i time utiče na vrednost euribora. Sa druge strane, ECB i dalje ima razloga da da stimulans za većom tražnjom, za investicijama i tekućom potrošnjom, a to se radi uz nizak euribor“, zaključuje Grubišić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...