NJUJORK JE FINANSIJSKI CENTAR SVETA London na drugoj poziciji liste, Šangaj pretekao Tokio

SvetVesti

25.9.2020 13:21 Autor: Ljiljana Begović 0

NJUJORK JE FINANSIJSKI CENTAR SVETA London na drugoj poziciji liste, Šangaj pretekao Tokio NJUJORK JE FINANSIJSKI CENTAR SVETA London na drugoj poziciji liste, Šangaj pretekao Tokio
Njujork je zadržao prvo mesto na svetskoj listi finansijskih centara, a London se učvrstio na drugom mestu uoči izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.... NJUJORK JE FINANSIJSKI CENTAR SVETA London na drugoj poziciji liste, Šangaj pretekao Tokio

Njujork je zadržao prvo mesto na svetskoj listi finansijskih centara, a London se učvrstio na drugom mestu uoči izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Indeks globalnih finansijskih centara (GCFI) temelji se na istraživanju koje je sprovela Z/Yen grupa u partnerstvu s Kineskim razvojnim institutom a uključuje anketu 8.549 stručnjaka u finansijskom sektoru.

Finansijski stručnjaci ocenjivali su političku stabilnost, regulatorno okruženje, dostupnost kvalifikovanih radnika, kvalitet života, infrastrukturu, dostupnost kapitala, likvidnost na tržištu, ugled i kulturnu raznolikost.

Foto: Pixabay.com

Novi načini rada predstavljaju izazov konceptu tradicionalnog finansijskog centra

„Rezultati indeksa pokazuju veće oscilacije zbog neizvesnosti vezane za trgovinu, političku stabilnost i ekonomski uticaj pandemije korona virusa“, rekao je Majkl Majneli (Michael Mainelli), izvršni direktor kompanije Z/Yen, prenosi Fox Business.

Šangaj je na listi pretekao Tokio i zauzeo treće mesto, dok su peto i šesto mesto pripali Hong Kongu i Singapuru.

Foto:Pixabay.com

Iako je London u najnovijem istraživanju smanjio zaostatak za Njujorkom, neki ispitanici smatraju da bi Bregzit mogao kratkoročno i srednjoročno smanjiti atraktivnost glavnog britanskog grada, kojeg su globalne banke do sada koristile kao ulaznu tačku u EU.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...