NOKAUTIRANA POSLOVNA AKTIVNOST EVROZONE U APRILU Indeks menadžera nabavke pao na 13,5 poena

AnalizaEUVesti

23.4.2020 13:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NOKAUTIRANA POSLOVNA AKTIVNOST EVROZONE U APRILU Indeks menadžera nabavke pao na 13,5 poena NOKAUTIRANA POSLOVNA AKTIVNOST EVROZONE U APRILU Indeks menadžera nabavke pao na 13,5 poena
Poslovna aktivnost evrozone beleži u aprilu novi rekordan minimum, što je još jedan znak da pandemija korona virusa uzrokuje tešku ekonomsku štetu u celom... NOKAUTIRANA POSLOVNA AKTIVNOST EVROZONE U APRILU Indeks menadžera nabavke pao na 13,5 poena

Poslovna aktivnost evrozone beleži u aprilu novi rekordan minimum, što je još jedan znak da pandemija korona virusa uzrokuje tešku ekonomsku štetu u celom regionu.

Indeks menadžera nabavke (PMI), koji meri aktivnost u proizvodnoj industriji i sektoru usluga, stropoštao se u aprilu na 13,5 poena, prema preliminarnim podacima analitičke kompanije IHS Markit.

Ovaj indeks je u martu već zabeležio najveći pojedinačni mesečni pad, kada se spustio na 29,7 poena, javlja CNBC, prenosi Tanjug. Vrednost PMI indeksa ispod 50 poena ukazuje na pad ukupnog ekonomskog rasta.

„Ekonomija evrozone trpi u aprilu negledivu štetu zbog udruženog dejstva mera vanrednog stanja s ciljem zaustavljanja virusa, smanjenja svetske tražnje i manjka osoblja i inputa“, naveo je u saopštenju Kris Vilijamson, glavni ekonomista u IHS Markitu.

Dodao je da bi ovogodišnja aktivnost u drugom tromesečju mogla da „zabeležiti najžešći pad ovog regiona u novijoj istoriji“.

Zemlje članice evrozone su među najteže pogođenim pandemijom, pri čemu su Italija, Španija, Francuska i Nemačka na listi prvih pet država sveta po broju zaraženih.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa privredni pad evrozone u ovoj godini od 7,5 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...