FORTENOVA PRODALA GRUPU ZAMRZNUTE HRANE

Nomad Foods kupio Ledo i Frikom za 615 miliona evra

RegionVesti

29.3.2021 15:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nomad Foods kupio Ledo i Frikom za 615 miliona evra Nomad Foods kupio Ledo i Frikom za 615 miliona evra
Fortenova grupa i Nomad Foods Limited potpisali su kupoprodajni ugovor za Poslovnu grupu zamrznute hrane, koja se sastoji od društava Ledo plus, Ledo Čitluk... Nomad Foods kupio Ledo i Frikom za 615 miliona evra

Fortenova grupa i Nomad Foods Limited potpisali su kupoprodajni ugovor za Poslovnu grupu zamrznute hrane, koja se sastoji od društava Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom te nekoliko manjih povezanih društava, vredan 615 miliona evra.

Kako je saopšteno, vrednost transakcije je na bazi bez gotovine i bez dugova, a njeno zaključenje planirano je za treći kvartal ove godine.

Po zaključenju Nomad Foods će postati vlasnik Poslovne grupe zamrznute hrane, koja obuhvata vodeći evropski portfelj poznatih lokalnih brendova zamrznute hrane, sa snažnom prepoznatljivošću među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, i nekoliko drugih zemalja jugoistočne Evrope. S tradicijom dužom od pedeset godina, ta je poslovna grupa najveći proizvođač i distributer sladoleda i zamrznute hrane na tržištima na kojima posluje.

printscreen youtube

„Ovo je transformacijska transakcija za Fortenova grupu, a sva će se sredstva iskoristiti za smanjenje zaduženosti grupacije i stvaranje Fortenova grupe koja je, nakon mnogo godina, finansijski jaka i sposobna punom snagom investirati u sve svoje delatnosti“, izjavio je Džejms Persion, glavni finansijski direktor Fortenova grupe.

FORTENOVA GRUPA d.d.

Marijana Čavića 1, 10000 Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
533.690.756,00 (2019)
Broj zaposlenih:
(2019)

Završetak transakcije zavisi od odobrenja regulatornih tela na tržištima na kojima posluje Poslovna grupa, kao I od odobrenja akcionara Fortenova grupe. Kako se navodi, Upravni odbor Fortenova grupe, koji uključuje predstavnike najvećih akcionara, jednoglasno je podržao potpisivanje kupoprodajnog ugovora s Nomad Foodsom.

Kompanija Nomad Foods Limited od januara je bila u ekskluzivnim pregovorima s Fortenova grupom o preuzimanju Poslovne grupe zamrznute hrane koja obuhvata Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom.

Ona je vodeći evropski proizvođač smrznute hrane koji ima poznate brendove koji uključuju Iglo, Birds Eye, Findus itd. Sedište mu je u Britaniji, a akcije su kotirane na njujorškoj berzi. Kako se navodi, Nomad Foods ostvaruje godišnje prihode od 2,3 milijarde dolara.

Proizvodi, prodaje i distribuira niz brendova smrznutih prehrambenih proizvoda, uključujući smrznutu ribu, povrće, gotova jela, pizzu, krompir, i to u 13 evropskih zemalja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...