Objavljena je lista svih nominacija za najprestižniju nagradu

„Nomadland“ i „Mank“ predvode trku za oskare, „Quo Vadis, Aida?“ u konkurenciji za najbolji strani film

KulturaLifestyleSvetVesti

15.3.2021 15:30 Autor: Marko Miladinović 0

„Nomadland“ i „Mank“ predvode trku za oskare, „Quo Vadis, Aida?“ u konkurenciji za najbolji strani film „Nomadland“ i „Mank“ predvode trku za oskare, „Quo Vadis, Aida?“ u konkurenciji za najbolji strani film
U Holivudu su konačno objavljene nominacije u svim takmičarskim kategorijama za dodelu ovogodišnjih nagrada Oskar. Posle mnogo odlaganja i planiranja formata u kojem će... „Nomadland“ i „Mank“ predvode trku za oskare, „Quo Vadis, Aida?“ u konkurenciji za najbolji strani film

U Holivudu su konačno objavljene nominacije u svim takmičarskim kategorijama za dodelu ovogodišnjih nagrada Oskar. Posle mnogo odlaganja i planiranja formata u kojem će se održati ovogodišnja ceremonija dodele, na kraju je odlučeno da se ona odvija uživo, sa nekoliko lokacija istovremeno, uključujući i čuvenu dvoranu Dolby Theatre u Los Anđelesu, i to tek 25. aprila, što je prilično pomeranje u odnosu na tradicionalnu februarsku manifestaciju.

I dok su kandidati za najvažnije kategorije tokom prethodna dva meseca kritičari i analitičari uglavnom tačno predviđali, publiku sa prostora Zapadnog Balkana svakako će najviše privući vest da se ostvarenje „Quo Vadis, Aida?“ bosanske rediteljke Jasmile Žbanić nalazi u najužoj konkurenciji za najbolji film godine van engleskog govornog područja.  

U kategoriji za najbolji film takmičiće se “The Father,” “Judas and the Black Messiah,” “Mank,” “Minari,” “Nomadland,” “Promising Young Woman,” “Sound of Metal” i “The Trial of the Chicago 7”, a ukupno najviše nominacija, ukupno deset ima „Mank“ reditelja Dejvida Finčera (David Fincher).

Za najboljeg reditelja u trci su, pored Finčera, Kloi Žao (Chloe Zhao), Emerald Fenel (Emerald Fenell), Li Ajzak Čang (Lee Isaac Chung) i Danac Tomas Vinterberg (Thomas Vinterberg), za film „Another Round“, koji je po kladionicama vodeći kandidat za najbolji strani film.

Ipak, treba sačekati kraj aprila i konačnu predaju zlatnih statueta u ruke pobednika. Pored danskog filma, u konkurenciji stranih ostvarenja, nalaze se hongkonški „Better Days“, rumunski „Collective“, tunižanski „The Man Who Sold His Skin“ i već pomenuti „Quo Vadis, Aida?“ iz Bosne i Hercegovine.

Što se glumačkih priznanja tiče, u glavnim ulogama najviše šanse se daje Čedviku Bouzmanu (Chadwick Boseman), ser Entoniju Hopkinsu (Anthony Hopkins) i Gariju Oldmanu (Gary Oldman) u muškoj, odnosno Vajoli Dejvis (Viola Davis), Fransis Makdormand (Francis McDormand) i Endri Dej (Andra Day) u ženskoj konkurenciji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...