Inovativna tehnologija obrade drveta smanjiće emisije gasova staklene bašte

Norveška kompanija Kebony radi na „zelenom“ građevinskom materijalu

EkologijaSvetU fokusuVesti

28.10.2021 19:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Norveška kompanija Kebony radi na „zelenom“ građevinskom materijalu Norveška kompanija Kebony radi na „zelenom“ građevinskom materijalu
Kako se ispostavlja, meko drvo, koje se koristi za proizvodnju stolarije, u “održivim” šumama raste mnogo brže u odnosu na tvrdo, koje se koristi... Norveška kompanija Kebony radi na „zelenom“ građevinskom materijalu

Kako se ispostavlja, meko drvo, koje se koristi za proizvodnju stolarije, u “održivim” šumama raste mnogo brže u odnosu na tvrdo, koje se koristi u izradi podova, ali i drvenih zgrada. Ovo drugo obično je lakše naći u starim šumama sa velikim brojem različitih biljaka poput Amazona. Stoga, ako bi postojala mogućnost da se meko drvo obradi tako da se ponaša kao tvrdo, ne samo da bi se građevinci okrenuli održivim šumama već bi i očuvali i prašume. Pored toga, smanjile bi se emisije gasova staklene bašte.

Upravo ove ideje podstakle su projekat na kome radi norveška firma Kebony, koja razvija tehnologiju za modifikaciju drveta. Kebony je za svoj projekat do sada sakupila sredstva od 30 miliona evra, zahvaljujući kompanijama kao što su Jolt Capital i Lightrock.

O čemu se zapravo radi? Iz kompanije Kebony došli su na ideju da uzmu drvo iz održivih šuma i potom isto obrade koristeći otpad iz prehrambene industrije, prvenstveno obrade šećerne trske i klipova kukuruza. Predstavnici kompanije kažu da je ovako moguće izmeniti karakteristike drveta tako da se pri izgradnji ponaša kao tvrdo drvo iz tropskih šuma, piše TechCrunch.

Naravno, kako građevinska industrija sve više teži upotrebi “zelenih” materijala, korišćenje ovako obrađenog mekog drveta ima smisla, a verovatno će i suzbiti uništavanje šuma.

Iz kompanije Kebony tvrde da pomenuti način obrade pretvara drvo poput bora u materijal sa karakteristikama koje ga čine “istovetnim, u nekim slučajevima čak i superiornijim” u odnosu na drvenariju poreklom iz tropskih šuma. Pored toga, proces je obrade drveta ima mnogo prednosti u odnosu na tradicionalnu, koja se bazira na impregnaciji korišćenjem sredstava za zaštitu.

Glavna tržišta za ovu kompaniju su Evropa i Sjedinjene Američke Države. Evropsko tržište drveta za stambenu i nestambenu građevinsku industriju vredi tri milijarde evra.

Prema rečima partnera u kompaniji Lightrock Kevina Bona (Kevin Bone), Kebony se zahvaljujući svojim ambicijama da postane lider u modifikovanju građevinskog drveta odlično pozicionirala u trci za dekarbonizovani svet.

Kako navode iz kompanije Kebony, godišnji prihod ove firme je u prvoj polovini 2021. godine bio veći za 23 odsto u odnosu na isti period 2020.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...