Poskupljenje neminovno, ali problema u snabdevanju ne bi trebalo da bude

Nova cena ruskog gasa biće poznata posle sastanka Vučića i Putina

AnalizaInfrastrukturaSrbijaVesti

18.10.2021 12:14 Autor: Vladimir Jokanović 5

Nova cena ruskog gasa biće poznata posle sastanka Vučića i Putina Nova cena ruskog gasa biće poznata posle sastanka Vučića i Putina
Ruski prirodni gas mora da poskupi, ali za sada ne možemo da znamo po kojoj ceni ćemo ga nabavljati po isteku važećeg ugovora. Bilo... Nova cena ruskog gasa biće poznata posle sastanka Vučića i Putina

Ruski prirodni gas mora da poskupi, ali za sada ne možemo da znamo po kojoj ceni ćemo ga nabavljati po isteku važećeg ugovora. Bilo kako bilo, problema u snabdevanju ne bi trebalo da bude i gasa će biti dovoljno tokom zime, rekao je za Biznis.rs Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

„Davne 1973. godine ustanovljena je takozvana naftna formula po kojoj se određuje cena gasa. Sadašnja cena od 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa odgovara ceni sirove nafte od 40 do 45 dolara za barel, koliko je koštala pre nekoliko meseci. Cena nafte dostigla je u međuvremenu vrednost od 80 do 85 dolara za barel, pa je korekcija cene gasa neminovna“, naveo je Vuletić.

Prema njegovim rečima, ruska strana predložila je da se koriguje način za izračunavanje cene gasa za Srbiju, ali za sada ne znamo kolika će biti cena.

„Cenu ćemo znati posle sastanka predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina 25. novembra“, rekao je Vuletić.

Ria Novosti navode da je ruska strana ponudila da se cena gasa izračunava po „naftnoj formuli“ 30 odsto, a da 70 odsto bude na bazi berzanske cene, što bi podiglo cenu na 790 dolara za 1.000 kubnih metara. Vučić je, kako se navodi, predložio obrnutu proporciju pri računanju cene, koja bi u tom slučaju bila 510 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Prema navodima predsednika Srbije, u skladištima u zemlji postoje rezerve od 268 miliona kubnih metara gasa, dok je dnevna potrošnja porasla sa 6,5 na osam miliona kubnih metara. Balkanski tok kao glavni izvor snabdevanja Srbije gasom ima kapacitet od 15,75 milijardi kubnih metara godišnje.

Vuletić je istakao da Srbija nema druge značajne izvore snabdevanja gasom, osim Balkanskog toka, kojim se dopremaju količine potrebne za prosečnu potrošnju.

U slučaju ekstremno niskih temperatura, Srbija ima dovoljne količine rezervi gasa u podzemnim skladištima da može da pokrije dodatnu potrošnju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...