Tarifa će varirati u zavisnosti od situacije na tržištu

Nova cena ruskog gasa za Moldaviju

SvetVesti

2.11.2021 10:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nova cena ruskog gasa za Moldaviju Nova cena ruskog gasa za Moldaviju
Cena ruskog gasa za Moldaviju za isporuke u novembru iznosi 450 dolara za 1.000 metara kubnih, navodi sporazum koji su potpisali ruski Gazprom i... Nova cena ruskog gasa za Moldaviju

Cena ruskog gasa za Moldaviju za isporuke u novembru iznosi 450 dolara za 1.000 metara kubnih, navodi sporazum koji su potpisali ruski Gazprom i Vlada Moldavije. 

Moldavska vlada i ruski gasni gigant postigli su prošlog petka dogovor o produženju ugovora o snabdevanju te zemlje gasom u periodu od narednih pet godina. Nova cena gasa za Moldaviju iznosiće u novembru 450 dolara za 1.000 kubnih metara i variraće u zavisnosti od situacije na tržištu, piše Tanjug, pozivajući se na rusku novinsku agenciju TASS.

Prošle godine, Moldavija je uvozila ruski gas po ceni od 148 dolara u proseku za 1.000 kubika. Godišnja potražnja ove zemlje za prirodnim gasom procenjuje se na oko 2,9 milijardi kubnih metara.

Bivši šef Nacionalne regulatorne agencije za energiju ove zemlje Viktor Parlikov izjavio je da će cena gasa za stanovnike Moldavije u novembru porasti sa 4,3 leja (oko 0,25 dolara) po kubnom metru na devet ili 10 leja (preko 0,5 dolara).

Kako je Parlikov izjavio u intervjuu za TV kanal PRO, tarifa može porasti od 9 do 10 leja po kubnom metru gasa, ako se uzme u obzir samo gasna komponenta. Ali, ima mnogo drugih faktora, kao što su količina, devizni kurs, finansijska odstupanja.

On je dodao da će to biti „najviša tarifa u istoriji zemlje“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...