BEOGRAD REŠAVA VELIKI EKOLOŠKI PROBLEM

Nova deponija u Vinči počinje da radi sredinom ove godine

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

23.3.2021 14:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nova deponija u Vinči počinje da radi sredinom ove godine Nova deponija u Vinči počinje da radi sredinom ove godine
Radovi na izgradnji nove deponije u Vinči biće završeni sredinom ove godine i time će Beograd rešiti jedan od najvećih ekoloških problema, izjavio je... Nova deponija u Vinči počinje da radi sredinom ove godine

Radovi na izgradnji nove deponije u Vinči biće završeni sredinom ove godine i time će Beograd rešiti jedan od najvećih ekoloških problema, izjavio je zamenik gradonačelnika glavnog grada Goran Vesić, koji je zajedno sa ambasadorima Francuske i Japana obišao radove na ovom projektu. On se realizuje kroz javno-privatno partnerstvo sa francuskom kompanijom Suez i japanskom kompanijom Itochu.

Vesić je rekao da je stara deponija u Vinči bila najneuređenija deponija komunalnog otpada u ovom delu Evrope i naveo da je tokom 40 godina godišnje deponovano 500.000 tona otpada.

Kako je istaknuto, u tom periodu sa ove deponije je emitovano čak četiri milijarde tona metan-gasa u atmosferu, što je dodatno zagađivalo životnu sredinu glavnog grada Srbije.

Zamenik gradonačelnika je istakao da sada može da se vidi nova deponija, potpuno uređena, u obliku kade, iza koje se nalazi fabrika za preradu otpadnih voda koje će sada biti tretirane i više neće ugrožavati okolinu, odnosno okolne njive i Dunav koji se nalazi u blizini. Osim toga, ovde sada postoji i fabrika za preradu građevinskog otpada, kapaciteta 100.000 tona, gde će se otpadni materijal prerađivati i dobijati sirovine za izgradnju puteva, rekao je Vesić.

On je dodao da će u okviru nove deponije takođe postojati i postrojenje koje će proizvoditi struju iz otpada, dok će se metan-gas koristiti za grejanje toplane Konjarnik.

izvor Beoinfo

Kako je istaknuto, već se odvijaju radovi na povezivanju toplane „Konjarnik” i već je urađeno oko 20 kilometara te mreže. To će biti urađeno po ugledu na mnogo razvijenije zemlje, što će za oko pet odsto smanjiti potrebu za kupovinom prirodnog gasa za toplane.

Posebno je naglašeno da je postojeća deponija bila veliki ekološki problem, jer je između ostalog počela da lagano klizi prema Dunavu i postojala je opasnost da otpad dospe u reku, što bi bila prava ekološka katastrofa.

Zamenik gradonačelnika je istakao da će Beograd, uz pomoć partnera iz Francuske i Japana imati uređenu deponiju kao u razvijenijim zemljama Evrope. On je istakao da kada sredinom tekuće godine radovi budu završeni, stara deponija će biti zatvorena i rekultivisana, biće posađeno drveće i više neće postojati ekološki problem.

Ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni istakao je da nema razloga da Beograd i dalje ima ovako veliku neuređenu deponiju otvorenog tipa. On je dodao da će uz pomoć franuskih i japanskih partnera biti stvoreni uslovi da se smeće prerađuje na adekvatan način – postojaće postrojenje za reciklažu građevinskog otpada, a proizvodiće se i toplotna i električna energija.

Ambasador Japana Kacumate Takahita je istakao da će se zajedničkim zalaganjem Srbije, Francuske i Japana na ovom projektu podići ekološki standardi i da će se na taj način podstaći ekološki napredak ne samo u Srbiji već i u drugim zemljama regiona.

Kako je istaknuto, očekuje se da će krajem 2024. godine moći potpuno da se zatvori stara deponija, koja bi trebalo da postane jedna velika zelena površina.

  • Mike

    29.1.2022 #1 Author

    Pa zar otpad mora da bude baš u Vinči. Pobogu ljudi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...