NOVA STRATEGIJA I JAČANJE EKONOMSKE POLITIKE, neke su od tema sastanka lidera Evropske Unije

EUVesti

1.10.2020 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NOVA STRATEGIJA I JAČANJE EKONOMSKE POLITIKE, neke su od tema sastanka lidera Evropske Unije NOVA STRATEGIJA I JAČANJE EKONOMSKE POLITIKE, neke su od tema sastanka lidera Evropske Unije
Vanredni samit EU, na kome učestvuju lideri 27 zemalja članica, počinje u četvrtak u Briselu. Na dvodnevnom sastanku u Briselu lideri Evropske unije raspravljaju... NOVA STRATEGIJA I JAČANJE EKONOMSKE POLITIKE, neke su od tema sastanka lidera Evropske Unije

Vanredni samit EU, na kome učestvuju lideri 27 zemalja članica, počinje u četvrtak u Briselu.

Na dvodnevnom sastanku u Briselu lideri Evropske unije raspravljaju o spoljnoj i bezbednosnoj politici, ali i jačanju ekonomske politike EU.

Foto: Tanjug/AP

Fokusiraćemo se na mesto Evrope u svetu i našu sposobnost da sami oblikujemo svoju sudbinu„, poručio je uoči samita predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Samit EU 27 počinje u 15 časova raspravom o odnosima Evropske unije i Kine i saradnji u rešavanju glavnih globalnih izazova poput pandemije Covid- 19 i klimatskih promena.

EU želi da u odnosima sa Pekingom nastavi da promoviše evropske vrednosti i standarde, kao i da insistira na uravnoteženijim i recipročnijim ekonomskim odnosima.

Pored Kine, na stolu u Briselu naći će se situacija u Belorusiji, trovanje Alekseja Navaljnog i eskalacija sukoba u Nagorno-Karabahu. Odnosi EU i Turske biće tema tokom večere EU lidera u Briselu 1. oktobra, prenosi Tanjug.

Foto Tanjug/AP

Drugi dan samita EU 27, 2. oktobar biće posvećen ekonomskoj strategiji EU. Pre sastanka konstatovano je da EU može biti jaka na međunarodnoj sceni samo ako ima elastičnu i inovativnu ekonomsku osnovu.

Lideri EU će u petak razgovarati o otključavanju punog potencijala jedinstvenog tržišta, razvoju ambiciozne industrijske politike i iskorišćavanju mogućnosti koju nudi razvoj digitalnih tehnologija.

Na kraju samita EU 27 u Briselu lideri će razgovarati i o aktuelnim pregovorima sa Velikom Britanijom, koji bi trebalo da budu gotovi do kraja ove godine, kako bi novi i uređeni odnosi dve strane stupili na snagu 1. janura 2021.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...