Dok besne požari na grčkoj i turskoj rivijeri

Novac od aranžmana može da se vrati u slučaju proglašenja vanrednog stanja

BiznisEUSvetTurizamVesti

9.8.2021 12:34 Autor: Vladimir Jokanović 0

Novac od aranžmana može da se vrati u slučaju proglašenja vanrednog stanja Novac od aranžmana može da se vrati u slučaju proglašenja vanrednog stanja
Šumski požari na više lokacija u Grčkoj i dalje besne, a najkritičnije je na ostrvu Evija, gde vatrogasci ne uspevaju da zaustave širenje vatre... Novac od aranžmana može da se vrati u slučaju proglašenja vanrednog stanja

Šumski požari na više lokacija u Grčkoj i dalje besne, a najkritičnije je na ostrvu Evija, gde vatrogasci ne uspevaju da zaustave širenje vatre koja je okružila gradić Pefki. Avioni za gašenje požara angažovani su na području severno od Atine, dok skromno opremljeni volonteri pokušavaju da se izbore sa vatrenom stihijom na Eviji.

Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), za sada nema podataka koliko turista iz naše zemlje eventualno boravi na ostrvu Evia, ali deo gostiju je evakuisan.

„Ljudi su trajektima izvezeni na more. Deo gostiju je napustio Pefki“, rekao je Seničić za Biznis.rs.

On je naveo da oni koji su doputovali organizovanim prevozom ne mogu da se vrate kući sami, nego sa grupom, kao i da su neki turisti prihvatili smeštaj u drugim delovima Grčke, napustivši oblasti zahvaćene požarima, ali da je teško pronaći alternativni smeštaj za sve goste, jer je u toku špic sezone.

“Između Soluna i Atine ima još slobodnih kapaciteta, u oblasti Pijerija. To su mesta kao što su Platamon i Leptokarija“ koja su popularna među turistima iz Srbije, naveo je Seničić, ističući da se ovi gradići nalaze na oko 400 kilometara udaljenosti od Evije.

Foto: Tanjug/AP

Povraćaj novca gostima koji su se zatekli u ugroženim područjima je problematičan i nije realno očekivati da bi turističke agencije kod kojih su uplaćeni aranžmani mogle da ga vrate. Novac bi eventualno mogli da dobiju nazad oni koji zbog elementarne nepogode ne budu u mogućnosti da stignu na odredište. Tako je bilo pre nekoliko godina u Egiptu, nakon serije terorističkih napada.

„Uslove diktira grčka država. Ukoliko bi bilo proglašeno vanredno stanje, onda bi se stekli uslovi da onima koji ne mogu da dođu na planiranu destinaciju bude ponuđena druga destinacija za letovanje ili da im novac bude vraćen„, precizirao je Seničić, dodajući da je u principu teško dobiti novac nazad, osim u slučajevima proglašenja vanrednog stanja.

Kada je reč o našim turistima u Turskoj, nema razloga za vraćanje novca onima koji su se zatekli u blizini područja zahvaćenim požarima.

„Aerodromi nisu zatvoreni, putevi takođe, a hoteli neće da vrate novac“, jer praktično ne postoje objektivni razlozi za odustajanje od putovanja.

Foto: Tanjug/AP

Dva naselja u okrugu Cine u provinciji Ajdin u Tuskoj evakuisana su iz predostrožnosti zbog požara, prenosi Radio slobodna Evropa. Gust dim i vatrena stihija šire se ovim područjem i približavaju se kućama dok vatrogasci i stanovništvo pokušavaju da požar stave pod kontrolu.

„Od ukupno 208 šumskih požara u 44 grada Turske, pod kontrolu je stavljeno njih 196“, izjavio je predsednik ove zemlje Redžep Tajip Erdogan. Šumski požari aktivni su i u Antaliji, Mugli, Isparti i Denizliju. Aktivnosti na njihovom stavljanju pod kontrolu se nastavljaju.

U Grčkoj gore delovi Olimpije, a među naseljima u koja su se požari vratili u petak uveče su i Metohi, Zudohos Pigi, Kalivija, Spatari, Trupi, Prokopi, Maruli, Kokinomilija, Krioneritis i Capurnija. Ovi požari povezani su sa najvećim toplotnim talasom zabeleženim u poslednje tri decenije, sa temperaturama između 40 i 45 stepeni Celzijusa, dok jaki vetrovi pogoduju širenju stihije i onemogućavaju vatrogascima da gase plamen, prenosi Danas.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...