Blue Origin radi na modulima za svemirsku stanicu Orbital Reef

Novi biznis park Bezosove kompanije moći će da ugosti 10 osoba

Hi-techLifestyleVesti

26.10.2021 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Novi biznis park Bezosove kompanije moći će da ugosti 10 osoba Novi biznis park Bezosove kompanije moći će da ugosti 10 osoba
Iz kompanije za svemirska istraživanja Džefa Bezosa (Jeff Bezos) Blue Origin najavljeno je da je u planu rad na komercijalnoj svemirskoj stanici koja će... Novi biznis park Bezosove kompanije moći će da ugosti 10 osoba

Iz kompanije za svemirska istraživanja Džefa Bezosa (Jeff Bezos) Blue Origin najavljeno je da je u planu rad na komercijalnoj svemirskoj stanici koja će se naći u niskoj Zemljinoj orbiti u drugoj polovini ove decenije. Opisujući ovaj poduhvat kao “biznis park u svemiru za mešovitu upotrebu”, iz firme Blue Origin i njihove partnerske kompanija Sierra Space izjavili su da će u ova stanica zapremine 30.000 kubnih stopa (oko 850 metara kubnih) moći da ugosti do 10 osoba.

Kako se navodi na njihovom promotivnom veb-sajtu, stanica po imenu Orbital Reef će biti idealna lokacija za “svemirski hotel”, “beleženje mikrogravitacije” i “sprovođenje inovativnih istraživanja ”. Oni koji odluče da odsednu u njoj imaće priliku da vide 32 zalaska i izlaska sunca svakoga dana. Međutim, odgovor na pitanje koliko će se investirati u ovaj projekat je nejasan. 

Ova najava ukazuje na to da se Blue Origin okreće od ugovora sa NASA, izgubljenih zahvaljujući kompaniji SpaceX, ali i od misije putovanja na mesec vredne 2,9 milijardi dolara, koja je bila predmet sudske rasprave. 

Moduli za Orbiital Reef će biti lansirani u svemir pomoću rakete New Glenn. Ostale grupe uključene u projekat su Boeing, Redwire Space i Genesis Engineering Solutions.

Kompanija Genesis, sa sedištem u Merilendu, obezbediće svemirsku letelicu za jednu osobu za ovaj projekat, koja će služiti kao alternativa svemirskim odelima za radove izvan stanice. Državni univerzitet u Arizoni predvodiće konzorcijum 14 univerziteta koji će funkcionisati kao savetodavno telo prilikom istraživanja u ovom poduhvatu.

Ove vesti dovele su do rasta akcija kompanije Redwire za oko 40 odsto, a njihova cena se potom ustalila na višoj za 20 odsto. Siera Space, nova firma pod okriljem kompanije Sierra Nevada Corporation, u aprilu je najavila da će pažnju usmeriti na izgradnju svemirske stanice, što za ovu kompaniju predstavlja priliku da do 2030. godine profitira 1,4 biliona dolara. Svemirska letelica ove kompanije po imenu Dreamchaser, već sledeće godine će početi da prevozi putnike do Internacionalne svemirske stanice (ISS) agencije NASA.

Odluka da se izgradi stanica Orbital Reef jedna je od ideja da za zaradu u okviru komercijalnog svemirskog sektora, posebno uzimajući u obzir da će ISS biti povučena iz upotrebe do kraja ove decenije.

Ranije ove godine, iz NASA su najavili strategiju koja bi osigurala “neprestano prisustvo ljudi” u niskoj Zemljinoj orbiti, sa privatnim operatorima koji predvode posetioce. Iz kompanije Axiom Space, čiji je jedan od osnivača bivši menadžer ISS programa, najavljeno je da je u planu gradnja svemirske stanice, ali da će, prema ugovoru sa NASA vrednom 140 miliona dolara, pre toga njihov modul biti prikačen na ISS 2024. godine.

  • Anna

    26.10.2021 #1 Author

    Naučna fantastika postaje stvarnost.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...