NOVI LOCKDOWN UNIŠTAVA FRANCUSKU PRIVREDU Centralna banka očekuje pad od 12 odsto

EUVesti

9.11.2020 14:17 Autor: Ljiljana Begović 0

NOVI LOCKDOWN UNIŠTAVA FRANCUSKU PRIVREDU Centralna banka očekuje pad od 12 odsto NOVI LOCKDOWN UNIŠTAVA FRANCUSKU PRIVREDU Centralna banka očekuje pad od 12 odsto
Privredna aktivnost Francuske će u novembru pasti za 12 odsto zbog ponovnog zatvaranja koje bi trebalo da suzbije novi talas zaraze korona virusom. Francuska... NOVI LOCKDOWN UNIŠTAVA FRANCUSKU PRIVREDU Centralna banka očekuje pad od 12 odsto

Privredna aktivnost Francuske će u novembru pasti za 12 odsto zbog ponovnog zatvaranja koje bi trebalo da suzbije novi talas zaraze korona virusom.

Francuska je 30. oktobra ponovo uvela mere zatvaranja, nešto blaže nego proletos kako bi ograničila posledice novog talasa epidemije.

Centralna francuska banka procenjuje da će se privredna aktivnost smanjiti 12 odsto u odnosu na uobičajen nivo aktivnosti. U oktobru bila je niža četiri odsto, a u aprilu, u vreme najstrožih ograničenja zbog prvog talasa pandemije, čak 31 odsto.

„Pre drugog talasa mislili smo da će aktivnosti pasti nešto manje od devet procenata. Sada očekujemo da će pasti između devet i deset odsto“, rekao je guverner centralne banke Fransoa Vijeroj de Galo (Francois Villeroy de Galhau).

Foto:Pixabay.com

Novo zatvaranje najteže je pogodilo usluge koje zahtevaju neposredan odnos sa kupcima

Kako bi procenila uticaj blokade na ekonomiju, Centralna banka oslanja se na mesečno istraživanje u kome učestvuje 8.500 kompanija, a ovog puta je sprovedeno između 28. oktobra i 4. novembra i 90 odsto odgovora stiglo je nakon početka nove blokade.

Novo zatvaranje najteže je pogodilo usluge koje zahtevaju neposredan kontakt sa kupcima, uz pad od čak 40 odsto aktivnosti u veleprodaji, maloprodaji, prevozu, hotelijerstvu i ugostiteljstvu, prenosi Seebiz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...