NOVI NAMET NA DUVANSKE PROIZVODE Od 1. januara akcize na cigarete veće i do 50 odsto

AnalizaNovacSrbijaU fokusuVesti

23.12.2020 13:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

NOVI NAMET NA DUVANSKE PROIZVODE Od 1. januara akcize na cigarete veće i do 50 odsto NOVI NAMET NA DUVANSKE PROIZVODE Od 1. januara akcize na cigarete veće i do 50 odsto
Od prvog dana 2021. godine u Srbiji će se primenjivati novi akcizni kalendar za cigarete i ostale duvanske proizvode, kao i na supstitute duvanskim... NOVI NAMET NA DUVANSKE PROIZVODE Od 1. januara akcize na cigarete veće i do 50 odsto

Od prvog dana 2021. godine u Srbiji će se primenjivati novi akcizni kalendar za cigarete i ostale duvanske proizvode, kao i na supstitute duvanskim proizvodima.

Srednjoročnim planom povećanja akciznog opterećenja na cigarete, za period od 2021. do 2025. godine, specifična akciza kao deo maloprodajne cene biće uvećavana za 1,5 dinar po pakovanju, dok će stopa ad valorem – proporcionalna komponenta akcize ostati nepromenjena (33 odsto), nezavisno od perioda primene.

Praktično, od Nove godine će specifična akciza na cigarete, po pakovanju od 20 komada, iznositi 76,75 dinara, umesto dosadašnjih 74,50 dinara. Od 1. jula, pa do kraja 2021. godine ova akciza kao deo maloprodajne cene paklice cigareta biće 78,25 dinara.

Foto: Pixabay.com

Postepeno do EU proseka

„Predloženi model oporezivanja akcizom cigareta primenjivao se i u prethodnom periodu i prihvatljiv je sa stanovišta planiranih budžetskih prihoda od akciza na cigarete. Kroz postepeno povećanje akciza će se u propisanom vremenskom roku dostići minimalni nivo oporezivanja akciznom u Evropskoj uniji od 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno minimum 1,8 evra po paklici.

Sadašnji nivo oporezivanja akcizom u Srbiji iznosi 70 evra na 1.000 komada cigareta“, navode u Ministarstvu finansija koje je predlagač Zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama koji su prošle nedelje usvojili poslanici Narodne skupštine Republike Srbije i koji počinje da se primenjuje 1. januara 2021. godine.

Nova zakonska rešenja donela su značajno povećanje u visini akciznog nameta na duvanske prerađevine koje se pri upotrebi greju, ali ne sagorevaju (nesagorevajući duvan). Sada se na ovaj proizvod plaća akciza po kilogramu duvanske smese u iznosu od 40 odsto minimalne akcize na 1.000 komada cigareta. Način oporezivanja akcizom ostaje nepromenjen, ali se povećava čak za 50 procenata minimalne akcize koji će ubuduće iznositi 60 odsto minimalne akcize na 1.000 komada cigareta.

Foto: Pixabay.com

Usklađivanje nameta

 „Važeća odredba o načinu oporezivanja akciznom nesagorevajućeg duvana zakonski je regulisana 2015. godine, kada nije bilo potrošnje ovog proizvoda na tržištu Republike Srbije. Promet nesagorevajućeg duvana u Srbiji prvi put je zabeležen u toku 2017. godine, a već se u drugoj polovini te godine uočava značajniji rast njegove potrošnje, pri čemu istovremeno dolazi do pada potrošnje cigareta. Kako je nesagorevajući duvan proizvod novije generacije, još uvek ne postoje egzaktni podaci koliko je korisnika cigareta u Srbiji prešlo na korišćenje ovog proizvoda, ali je svakako trend korisnika koji konzumiraju nesagorevajući duvan u konstantnom porastu“, ističu u Ministarstvu finansija.

Iz Ministarstva finansija napominju i da, u skladu sa Direktivom 2014/40/EU, nesagorevajući duvan ne pripada ni jednoj kategoriji duvanskih proizvoda čije je oporezivanje uređeno postojećim propisom o strukturi i stopama akcize na duvanske prerađevine.

Foto: Pixabay.com

„Zemlje članice EU imaju pravo da oporezivanje novih duvanskih proizvoda urede samostalno, tako da trenutno najveći broj evropskih zemalja oporezuje ovaj proizvod na sličan način kao Srbija. Međutim, prema dostupnim podacima, u zemljama EU, učešće akcize u maloprodajnoj ceni nesagorevajućeg duvana kreće se u rasponu od 11,08 odsto (Holandija) do 51,04 odsto (Francuska).

U Srbiji je trenutno učešće akcize u maloprodajnoj ceni na nesagorevajući duvan 6,76 odsto, dok će od Nove godine iznositi oko 9,70 odsto. Planirano je da se akcizno opterećenje ovog proizvoda povećava postepeno, da bi do 2025. godine ono bilo u okvirima prosečnog akciznog opterećenja u zemljama EU“, navode u Ministarstvu finansija.

Inače, procenat opterećenja će svake godine rasti za 10 odsto. Ove godine je ono 40 odsto minimalne akcize na 1.000 komada cigareta, da bi 2025. godine bilo 100 odsto.

Foto: Shutterstock

Dinar po dinar

Od prvog dana 2021. godine, povećava se i iznos akcize na tečnost za punjenje elektronskih cigareta. Ona je trenutno četiri dinara po mililitru, s tim da će 2021. godine biti šest dinara, a, zatim svake godine uvećavana za dodatni dinar. Tom dinamikom, prema planu, iznos akcize na tečnost za punjenje elektronskih cigareta će od 1. januara 2025. biti 10 dinara po mililitru.

Proizvođači i uvoznici duvanskih prerađevina nisu za sada objavili da li planiraju da iznose povećanih akciza prenesu na krajnje korisnike. Međutim, sudeći prema dosadašnjem iskustvu, povećanje akciza uticaće na sve potrošače koji konzumiraju cigarete, nesagorevajući duvan i elektronske cigarete povećanjem maloprodajnih cena ovih proizvoda.

Tagovi
SRBIJA
  • Goca Bg

    23.12.2020 #1 Author

    Uskoro cemo imati cene cigareta kao i u drugim zemljama..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...