NOVI PAD PRODAJE AUTOMOBILA U EU uticaj korona krize bez presedana

AutomobiliEULifestyleVesti

20.11.2020 10:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NOVI PAD PRODAJE AUTOMOBILA U EU uticaj korona krize bez presedana NOVI PAD PRODAJE AUTOMOBILA U EU uticaj korona krize bez presedana
Prodaja novih automobila u EU ponovo je zabeležila pad u oktobru, pošto je je u septembru prvi put tokom korona krize zabeležila rast, pokazuju... NOVI PAD PRODAJE AUTOMOBILA U EU uticaj korona krize bez presedana

Prodaja novih automobila u EU ponovo je zabeležila pad u oktobru, pošto je je u septembru prvi put tokom korona krize zabeležila rast, pokazuju podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Prodaja novih automobila u EU pala je u oktobru na nivo od oko 953 hiljade automobila, što predstavlja pad od 7,8 odsto na godišnjem nivou. Prodaja u prvih 10 meseci ove godine pala je na nivo od oko osam miliona automobila, što predstavlja pad od 26,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Foto: Pixabay.com

Među zemljama članicama EU, u oktobru su samo Irska (+ 5,4 odsto) i Rumunija (+ 17,6 odsto) zabeležile rast prodaje novih automobila. Sa druge strane, pad prodaje zabeležen je u Španiji od 23,1 odsto, Francuskoj 9,5 odsto, dok je u Nemačkoj pad iznosio 3,6 procenata. Italija je ostvarila nešto bolje rezultate, jer je pad u oktobru iznosio samo 0,2 odsto.

Od zemalja u regionu, Slovenija je zabeležila jedan od najvećih padova prodaje u EU. Prema podacima ACEA, u Sloveniji je u oktobru prodato oko 4,5 hiljada novih automobila, što je 24 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Za deset meseci prodaja je pala za 24,6 odsto na blizu 48 hiljada vozila.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...