Plan da se Vojvodina poveže sa regionom

Novi Sad dobija međunarodni aerodrom?

BiznisFirme u fokusuInfrastrukturaInvesticijeNovacSrbijaU fokusuVesti

17.6.2021 08:46 Autor: Julijana Vincan 3

Novi Sad dobija međunarodni aerodrom? Novi Sad dobija međunarodni aerodrom?
Na sednici Skupštine grada novosadski odbornici će razmatrati urbanistički plan za aerodrom u Čeneju, koji za cilj ima da se putnicima omogući da iz... Novi Sad dobija međunarodni aerodrom?

Na sednici Skupštine grada novosadski odbornici će razmatrati urbanistički plan za aerodrom u Čeneju, koji za cilj ima da se putnicima omogući da iz ovog dela Vojvodine lete ka regionalnim centrima i okolnim zemljama.

Ovaj Plan detaljne regulacije Aerodroma „Novi Sad-Čenej“ u osnovi je istovetan nacrtu koji je bio na javnom uvidu u novembru prošle godine, a sem dva tehnička prigovora, nije bilo drugih komentara ili izmena. Plan obuhvata površinu od 116,85 hektara, od kojih je sam aerodrom na površini od 70,87 hektara, a ostalo su salaši i drugi sadržaji.

Kako se vidi iz predložene odluke, udaljen desetak kilometara od Novog Sada aerodrom je poljoprivredno-sportskog karaktera sa travnatom pistom i ne ispunjava uslove za odvijanje civilnog putničkog saobraćaja. Međutim, namera je da se on pretvori u vazdušnu luku sa betonskom pistom i infrastrukturom, kako bi se osposobio za regionalni avio-saobraćaj.

„Planira se redovan linijski saobraćaj, saobraćaj niskobudžetnih avio-kompanija, turistički čarter, radnički čarter letovi i avio-taksi letovi. Regionalni saobraćaj planiran je da obezbedi povezivanje Vojvodine sa poslovnim centrima bivših jugoslovenskih republika i drugim okolnim zemljama. Osim toga, planirano je da se zadrže i sve funkcije sportske i poljoprivredne avijacije“, navodi se u planu.

Urbanisti su definisali uslove uređenja i sve elemente sadržaja aerodroma, počev od elemenata poletno-sletnih staza, pristanišne platforme, zone sigurnosti letenja, aerodromske zgrade, pratećih sadržaja, način priključenja aerodroma na obližnji put, kao i sve zone zaštite u odnosu okolinu.

Aerodrom će imati dve piste, jednu betonsku dimenzije 1.700×30 metara, što omogućava prihvat aviona raspona krila od 24 do 36 metara sa kapacitetom putnika od oko 100 mesta. Pored te piste nalaziće se travnata poletno-sletna staza dimenzija 1.000×30 metara.

Većina planiranih objekata zamišljeni su kao prizemni objekti, ali, kako prenosi portal 021, građevine kao što je hotel sa 60 ležaja, mogu da idu u visinu i do dva sprata. U okviru aerodroma ostavljena je i mogućnost za gradnju posebnog heliodroma.

Proteklih decenija vlasti su sa više ili manje žara najavljivale da će Novi Sad dobiti aerodrom za putnički i kargo saobraćaj, ali se uglavnom nije stiglo dalje od pravljenja planova ili maketa, pa nema pouzdane informacije da će ovaj urbanistički plan biti realizovan.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...