Alesandro Bragonzi

Novi šef Evropske investicione banke za Zapadni Balkan

BankeEUNovacVesti

27.1.2021 09:02 Autor: Marija Jovanović 0

Novi šef Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Novi šef Evropske investicione banke za Zapadni Balkan
Novi šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan je Alesandro Bragonzi (Alessandro Bragonzi), koji je na tom mestu nasledio Dubravku Negre... Novi šef Evropske investicione banke za Zapadni Balkan

Novi šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan je Alesandro Bragonzi (Alessandro Bragonzi), koji je na tom mestu nasledio Dubravku Negre čiji mandat se završio polovinom januara.

U EIB je zaposlen već 11 godina, a na to mesto postavila ga je Banka Evropske unije. Pre ove funkcije bio je predstavnik EIB za Albaniju, odgovoran za institucionalne i operativne aktivnosti u zemlji, kao i za Severnu Makedoniju i tzv. Kosovo.

Prilikom pruzimanja on je istakao da mu je velika čast da preuzima aktivnosti za region u trenutku kada se suočava sa drugom teškom godinom u nizu. Prema njegovim rečima, prioritet EIB biće osnaživanje ekonomskog i zdravstvenog sistema, kao i zalaganje za održivi zeleni oporavak.

Zgrada Evropske investicione banke
Foto: Wikipedia.org

„Nastojaćemo da povećamo ulaganje u održivu energiju i energetsku efikasnost, održivi transport, dostupnost socijalnih i pristupačnih uslova stanovanja, pristup čistoj vodi, kao i za pomoć kompanijama u najugroženijim sektorima“, rekao je Bragonzi.

Potpredsednica Ljiljana Pavlova, odgovorna za aktivnosti EIB na Zapadnom Balkanu, rekla je da sa zadovoljstvom očekuje sprovođenje inicijativa za region za oporavak od pandemije, ekonomsku tranziciju ka održivom, povezanom, digitalnom i zelenom zajedničkom tržištu.

„Kao banka EU, nastavićemo da snažno pomažemo socio-ekonomski oporavak regiona i razvoj na putu ka EU, u skladu sa Ekonomsko-investicionim planom Evropske komisije i inicijativom Tima Evrope. Ove aktivnosti su ključne za stvaranje konkurentnijeg regionalnog tržišta integrisanog u vrednosne lance EU i boljih životnih uslova za ljude Zapadnog Balkana“, rekla je Pavlova.

Ona je izrazila uverenje da će Bragonzi, kao novi regionalni predstavnik, značajno doprineti aktivnostima iz oblasti transportne povezanosti, malih i srednjih preduzeća i razvoja vitalne infrastrukture, digitalizacije, zelene tranzicije i inovacije.

Kao najveći investitor u regionu, EIB je plasirala 8,6 milijardi evra od 2009. godine kako bi podržala modernizaciju vitalne infrastrukture i razvoj privatnog sektora na Zapadnom Balkanu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...