Udruženja potrošača zabrinuta za najugroženije

Novi sistem obračuna električne energije u Španiji

SvetVesti

8.6.2021 17:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Novi sistem obračuna električne energije u Španiji Novi sistem obračuna električne energije u Španiji
Promena cena električne energije u Španiji stupila je na snagu 1. juna, a ušteda električne energije biće evidentna na računima potrošača, istaknuto je u... Novi sistem obračuna električne energije u Španiji

Promena cena električne energije u Španiji stupila je na snagu 1. juna, a ušteda električne energije biće evidentna na računima potrošača, istaknuto je u izveštaju španske Nacionalne komisije za tržište i konkurenciju (CNMC).

Međutim, potrošačke organizacije osuđuju ovaj postupak, jer bi, kako smatraju, mere mogle da pogode najugroženija domaćinstva dodatnim troškovima. Naime, u zavisnosti od toga kakav je ugovor potrošač imao do sada, mesečni račun mogao bi da bude povećan za 27 odsto, tvrde pomenute grupe, a prenosi El Pais.

Novi sistem naplate, koji pogađa potrošače ugovorene snage manje od 15kV (obično domaćinstva i mala i srednja preduzeća), koristi jedinstvenu tarifu pod nazivom 2.0 TD, umesto šest različitih koje su do sada bile dostupne.

On istovremeno uvodi tri vremenska perioda kada je električna energija ili jeftinija ili skuplja, dajući tako šansu potrošačima da uštede upotrebljavajući uređaje kada je struja jeftinija. Najjeftinija je od ponoći do osam ujutru od ponedeljka do petka, vikendom i državnim praznicima. Najskuplja je radnim danima od 10 do 22 i od 18 do 22 sata. U ostalim terminima je prosečna cena struje.

„Ovakav sistem će predstavljati uštedu od oko 3,4 odsto za 19 miliona domaćinstava, koja već nisu bila fakturisana kroz različite vremenske okvire (diskriminacion horaria). Za još osam miliona, koliko ih je bilo, novi sistem predstavlja dodatni trošak od dva evra mesečno“, saopštio je CNMC.

Kako navodi to regulatorno telo, promena nečijih navika mogla bi da rezultira godišnjom uštedom od 200 do 300 evra. Ostali saveti Nacionalne komisije, kada je reč o uštedi novca, uključuju nekorišćenje više uređaja istovremeno ili peglanje u periodima jeftinije strje, jer pegle obično spadaju u kućne aparate koji beleže najveću potrošnju.

Međutim, prema Organizaciji potrošača i korisnika (OCU), raspodela naknada će kažnjavati manjeg potrošača i donositi korist većim. Prema OCU, iako bi se moglo očekivati da će rast cena zbog novog sistema dostići 8,5 procenata za neka domaćinstva, on bi mogao dostići čak 27,3 odsto za druga, u zavisnosti od dobavljača.

„Uprkos činjenici da promene utiču samo na regulisane komponente računa, većina prodavaca koji su saopštili svoje cene za nove kupce primenjuje mnogo veća povećanja od očekivanih, a postojeći kupci još uvek ne znaju kakva je sve iznenađenja njihova kompanija pripremila za njih“, navedeno je u OCU.

Za potrošače koji imaju koristi od novog sistema naplate, OCU izračunava da bi mogli da uštede do 574 evra ako svoje uređaje koriste oko polovine vremena tokom najjeftinijeg perioda. Trenutno se procenjuje da prosečni kupac troši 29 odsto svoje električne energije kada je najskuplja struja, 26 procenata tokom prosečnih procentnih stopa i 45 odsto u periodima kada je jeftinija struja.

Foto: Rawpixel.com

U međuvremenu, organizacija Facua-Consumers in Action tvrdi da je zahtev da potrošači koriste svoje uređaje noću „ponižavajuće“ za one koji su najugroženiji. „Ne možete učiniti da potrošač bude odgovoran za to što mu je račun visok samo zato što nije peglao ili koristio uređaje tokom najpovoljnijih perioda“, navodi Facua.

Pomenuta organizacija kritikuje činjenicu da novi sistem čini potrošača odgovornim za posedovanje efikasnih uređaja, dok elektroenergetske kompanije imaju manje podsticaja da ulože potrebna ulaganja u poboljšanje distributivne mreže. Kako navode, veliki procenat porodica ne živi u domovima sa visokom energetskom efikasnošću, ne poseduje uređaje koji se mogu programirati za rad u određeno doba dana, niti mašine koje mogu akumulirati energiju u jeftinijim satima da bi se koristile tokom dana.

Pema njihovim rečima, najskuplja doba dana poklapaju se sa periodima velike potražnje za grejanjem ili klimatizacijom, ili kada ljudi rade od kuće.

Često postavljana pitanja o novim računima za struju

Zašto se vrši ova promena? Cilj novog tarifnog sistema, ističe CNMC, jeste podsticanje efikasnije potrošnje električne energije i omogućavanje potrošačima da igraju aktivnu ulogu u naporima zemlje za dekarbonizaciju. Regulator smatra da će efikasnije korišćenje energije smanjiti potrebu za novim ulaganjima u mrežu.

Kako se račun deli? Oko 55 procenata računa odražava troškove transporta i distribucije, kao i tereta (koji je postavila i povezala Vlada Španije sa troškovima obnovljive energije i ostalim troškovima). Još 24,1 odsto predstavlja troškove proizvodnje električne energije, a 21,4 procenta otpada na poreze.

Zašto različiti vremenski slojevi? Ideja je da je „kada“ važnije od „koliko“. Cene koje se naplaćuju za distribuciju i teret biće različite, u zavisnosti od toga da li je najskuplje, najjeftinije ili prosečno vreme, a ove cene će se primenjivati i na potrošnju i na ugovorenu snagu.

Kakav je uticaj novih carina? Očekuje se da će cene distribucije i robe pasti za 6,7 i 6,8 procenata, što će rezultirati uštedom za 19 miliona potrošača koji već imaju plan bez satnice. Što se tiče devet miliona kupaca koji su imali cene po satu, novi sistem će njihove račune povećati za oko dva evra mesečno.

Šta potrošač mora da uradi? Za potrošače u regulisanom tarifnom sistemu poznat kao PVPC, promena će biti automatska. Za one koji rade na sistemu slobodnog tržišta (mercado liberalizado), kompanija će prilagoditi ugovorne cene kako bi odražavala promenu cena, ali to mogu učiniti na različite načine. Kupci bi trebalo da se jave kod svojih komunalnih preduzeća kako bi se informisali ili promenili ugovore, piše El Pais.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...