NOVI TALAS EPIDEMIJE DOVEO JE DO SLABLJENJA PRIVREDNE AKTIVNOSTI U NOVEMBRU PROŠLE GODINE, pokazuje analiza MAT

AnalizaIzdvajamoSrbijaU fokusuVesti

11.1.2021 10:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NOVI TALAS EPIDEMIJE DOVEO JE DO SLABLJENJA PRIVREDNE AKTIVNOSTI U NOVEMBRU PROŠLE GODINE, pokazuje analiza MAT NOVI TALAS EPIDEMIJE DOVEO JE DO SLABLJENJA PRIVREDNE AKTIVNOSTI U NOVEMBRU PROŠLE GODINE, pokazuje analiza MAT
Podaci za novembar 2020, gledani u celini, pokazuju slabljenje privredne aktivnosti i, posle septembra, napuštanje tendencije njenog daljeg oporavka nakon sloma u aprilu, navodi... NOVI TALAS EPIDEMIJE DOVEO JE DO SLABLJENJA PRIVREDNE AKTIVNOSTI U NOVEMBRU PROŠLE GODINE, pokazuje analiza MAT

Podaci za novembar 2020, gledani u celini, pokazuju slabljenje privredne aktivnosti i, posle septembra, napuštanje tendencije njenog daljeg oporavka nakon sloma u aprilu, navodi se u najnovijem broju ekonomskog biltena “Mesečne analize i trendovi” (MAT).

U analizi se ističe da u novembru u Srbiji dolazi do ozbiljnog pada proizvodnje prerađivačke industrije – međugodišnje za čak 3,8 odsto, što je najveći pad posle maja – tako da je i kumulativno, u periodu januar-novembar, zabeležen pad za 0,4 odsto. Desezonirano, u novembru je pad u odnosu na prethodni mesec izneo 2,2 odsto, trend-ciklus sada opada po 1,5 odsto mesečno. Na taj način i ukupna industrijska proizvodnja u novembru je međugodišnje opala za 1,4 odsto, a desezonirano za dva odsto. U kumulativu, u periodu januar-novembar međugodišnji rast proizvodnje ukupne industrije se održao zahvaljujući rastu proizvodnje elektroprivrede za 6,6 odsto i rudarstva za 7,2 odsto u novembru, ali je sveden na 0,1 procenat.

Statistički podaci
Foto: Pixabay.com

Autori MAT ističu da je ukupna spoljnotrgovinska razmena, nakon što je u oktobru bila redukovana, u novembru porasla do apsolutno najveće vrednosti do sada i to zahvaljujući povećanju uvoza.

Tako je ukupna vrednost spoljnotrgovinske u novembru 2020. iznosila 3 milijarde i 816 miliona evra što je apsolutno najveća vrednost spoljnotrgovnske razmene do sada. To je za 4,1 odsto više nego u istom mesecu prethodne godine, pri čemu su međugodišnje povećani i izvoz i uvoz, ali stopa rasta uvoza bitno nadmašuje stopu rasta izvoza, koja se malo razlikuje od one koja je ostvarena u oktobru.

Naime, izvoz je u novembru vredeo milijardu i 609 miliona evra ili za 2,1 odsto više nego u prethodnoj godini, a uvoz 2 milijarde i 207 miliona evra ili 5,6 odsto više. Pokrivenost uvoza izvozom je u oktobru iznosila 79,3 odsto, a u novembru je pala na 72,9 odsto. U periodu januar-novembar 2020. izvoz je vredeo 15 milijardi i 475 miliona evra ili 4,4 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine, a uvoz 20 milijardi i 826 miliona evra evra ili 3,5 odsto manje. U svih jedanaest meseci uvoz je bio pokriven izvozom sa 74,3 odsto.

Takođe se ističe da je neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Srbiji, u periodu januar-oktobar 2020. godine iznosio 1 milijardi i 197 miliona evra što je za nešto više od milijardu evra manje nego u istom periodu prošle godine, odnosno manje za 34,5 odsto.

U analizi se ukazuje da je u prvih jedanaest meseci 2020. godine ostvaren deficit budžeta Srbije od 374,79 milijardi dinara, što je za oko 437 milijardi dinara lošiji rezultat u odnosu na isti period prethodne godine. Takođe se naglašava da je mesečne inflacija u novembru zaustavljena, a da je godišnja umanjena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...