Kompanije Google, Apple, Twitter, Facebook i TikTok našle se na listi Roskomnadzora

Novi zakon u Rusiji omogućiće veću kontrolu države nad Big Tech kompanijama

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

23.11.2021 19:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Novi zakon u Rusiji omogućiće veću kontrolu države nad Big Tech kompanijama Novi zakon u Rusiji omogućiće veću kontrolu države nad Big Tech kompanijama
Predstavnici Vlade Rusije su zahtevali da 13 stranih tehnoloških kompanija formiraju predstavništva u ovoj državi do kraja 2021. godine, targetirajući pri tom firme koje... Novi zakon u Rusiji omogućiće veću kontrolu države nad Big Tech kompanijama

Predstavnici Vlade Rusije su zahtevali da 13 stranih tehnoloških kompanija formiraju predstavništva u ovoj državi do kraja 2021. godine, targetirajući pri tom firme koje već imaju kancelarije na ruskom tlu, ali nisu pojasnili šta to podrazumeva u praksi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon, na snazi je od 1. jula, koji obavezuje strane tehnološke gigante iz oblasti društvenih mreža da otvore kancelarije u Rusiji, što je deo šire kampanje Moskve da dobije veću kontrolu nad poslovanjem Big Tech kompanija, piše Reuters.

Predstavnici državnog servisa za nadzor komunikacionih sistema Roskomnadzor saopštili su u ponedeljak listu stranih firmi koje na dnevnom nivou imaju više od 500.000 korisnika, a koje bi trebalo da posluju u skladu sa zakonom. Firme koje krše zakonske odredbe suočiće se sa kaznama kao što je zabrana reklamiranja.

Pomenute kompanije uključuju Alphabet-ov Google, Facebook, Twitter, TikTok i aplikaciju za dopisivanje Telegram, koje su u Rusiji već kažnjene jer nisu uklonile ilegalne sadržaje sa svojih platformi. Kompanija Apple, koja je u Rusiji optužena za zloupotrebu dominantne pozicije na tržištu mobilnih aplikacija, je takođe na listi.

Nije u potpunosti jasno šta je potrebno da bi kompanije formirale predstavništva u Rusiji, izjavila je direktorka u analitičkoj firmi Internet Research Insititute Karen Kayarjan (Karen Kazaryan).

Predstavnici Roskomnadzora su odbili da daju detaljnije objašnjenje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...