italija zabrinuta zbog planova slovenije

Nuklearna elektrana Krško se ipak ne zatvara 2023. godine?

EkologijaSvetU fokusuVesti

2.7.2021 12:31 Autor: Miljan Paunović 0

Nuklearna elektrana Krško se ipak ne zatvara 2023. godine? Nuklearna elektrana Krško se ipak ne zatvara 2023. godine?
Italija je zabrinuta zbog najavljenog produženja rada slovenačke nuklearne centrale “Krško”, koja je trebalo da se zatvori 2023. godine. Slovenačke vlasti su objavile da... Nuklearna elektrana Krško se ipak ne zatvara 2023. godine?

Italija je zabrinuta zbog najavljenog produženja rada slovenačke nuklearne centrale “Krško”, koja je trebalo da se zatvori 2023. godine.

Slovenačke vlasti su objavile da Krško ne samo da neće biti zatvorena nakon 40 godina rada, već najavljuju proširenje i izgradnju novog reaktora od 1000 kilovata.

List Manifesto podseća da je nuklearna elektrana Krško izgrađena pre četiri decenije, da se ugrađena tehnologija danas smatra zastarelom i da je u prošlosti bilo više “zatvaranja”, “remonta” i pre svega, zaključuje list, nedovoljne transparentnosti slovenačke vlade o prirodi kvarova na centrali.

Zabrinutost italijanske strane proističe iz činjenice da je elektrana blizu njene teritorije, da je izgrađena na trusnom području srednjeg i visokog rizika, a u slučaju havarije Italija bi mogla biti pogođena ne samo zbog direktne fizičke blizine, već i zbog činjenice da lokalni vetrovi duvaju prema Italiji pa bi eventuale posledice mogle dopreti sve do Bolonje, centralnog dela Italije.

Austrijska vlada je već reagovala na najavu produžetka rada i proširenja elektrane Krško, uputila oštru notu i zvanično traži od Ljubljane sve tehničke podatke vezane za projekat.

Prema pisanju lista Manifesta, reagovanje italijanske strane je nastavak “jasne politike koja je za nuklearnu energiju, a to je naročito drago regionalnim desničarskim strankama”.

List piše i o problemima deponovanja nuklearnog otpada, za koje Hrvatska i Slovenija predviđaju mesto blizu bosansko-hercegovačke granice, što je već naišlo na zajednički otpor i akciju ambijentalista iz tri susedne zemlje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...