Prvobitnu procenu "pregazilo" naglo povećanje cena materijala na tržištu

Obnova posledica zemljotresa u Hrvatskoj biće 50 odsto skuplja

RegionVesti

10.9.2021 12:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Obnova posledica zemljotresa u Hrvatskoj biće 50 odsto skuplja Obnova posledica zemljotresa u Hrvatskoj biće 50 odsto skuplja
Zbog velikog rasta cena građevinskog materijala, obnova nakon potresa u Hrvatskoj biće znatno skuplja nego što se to prvobitno planiralo, piše Večernji list. To... Obnova posledica zemljotresa u Hrvatskoj biće 50 odsto skuplja

Zbog velikog rasta cena građevinskog materijala, obnova nakon potresa u Hrvatskoj biće znatno skuplja nego što se to prvobitno planiralo, piše Večernji list.

To potvrđuju i postignute cene na tenderu za radove na sanaciji nekonstruktivnih elemenata u potresu oštećenih kuća na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, koji je sproveo Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i za koji su donesene odluke o odabiru.

Taj javni poziv je objavljen početkom juna, a procenjena vrednost radova iznosila je 45 miliona kuna plus PDV. Tražili su se izvođači radova na nekonstrukcijskoj obnovi 1.500 kuća, a konkurs je bio podeljen u 30 grupa s po 50 kuća.

Procenjena vrednost radova za svaku grupu iznosila je 1,5 miliona kuna. No, sve 204 ponude, koliko ih je pristiglo na taj tender, bile su iznad procenjene vrednosti. Na kraju je Središnji ured odabrao ponude koje su ukupno vredne 66,1 milion kuna, to jest gotovo 50 odsto više od procenjene vrednosti.

Pritom, gledajući po grupama, odabrane su cene od 1,84 miliona kuna do čak 2,69 miliona kuna, odnosno od 22 do čak 80 odsto više od procenjenih 1,5 miliona kuna po grupi od 50 kuća. Izabrano je ukupno 15 izvođača radova.

Prema propisima konkursa, jedan izvođač radova može biti izabran za najviše tri od ukupno 30 grupa radova na svakom konkursu. Rok za izvođenje radova je 80 kalendarskih dana od dana potpisa ugovora, dok je uvođenje u posao najkasnije pet dana od dana potpisa ugovora. Odabrani ponuđač je obvezan ugovor potpisati najkasnije u roku od tri dana od poziva naručitelja.

“Povećana potražnja na tržištu u delu građevinskog sektora i znatno povećanje cena građevinskog materijala tokom vremena javnog nadmetanja zasigurno su uticali na povećanje cena ponuda u odnosu na procenjenu vrednost nabavke”, objašnjavaju u Središnjem državnom uredu razliku između procenjene i postignute cene radova na obnovi.

Navode i da su sredstva za predmetne radove osigurana iz donacija građana za potrebe saniranja posledica potresa na području katastrofe u visini 106 miliona kuna, a državnim budžetom osiguraće se ostatak sredstva za sprovođenje programa kojim se predviđa obnova 6.000 porodičnih kuća, koja se procenjuje na 250 miliona kuna.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...