POTREBNO UBRZATI ENERGETSKU TRANZICIJU

Obnovljivi izvori energije moraju da potisnu fosilna goriva

EkologijaSvetU fokusuVesti

16.3.2021 16:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Obnovljivi izvori energije moraju da potisnu fosilna goriva Obnovljivi izvori energije moraju da potisnu fosilna goriva
Prirodni gas biće dominantno fosilno gorivo u 2050. godini, iako će vrhunac korišćenja ovog energenta biti već 2025, navodi se u projekcijama Međunarodne agencije... Obnovljivi izvori energije moraju da potisnu fosilna goriva

Prirodni gas biće dominantno fosilno gorivo u 2050. godini, iako će vrhunac korišćenja ovog energenta biti već 2025, navodi se u projekcijama Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).

Prema ovim procenama, potrošnja fosilnih goriva trebala bi se do sredine ovog veka smanjiti za više od 75 odsto, a nafte i gasa još i pre, što je preduslov za ograničenje rasta temperature na zemlji na 1,5 stepeni Celzijusa, prema Pariskom klimatskom sporazumu.

IRENA naglašava da će kapaciteti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora morati da se uvećaju za više od deset puta do 2050, dok će elektrifikacija saobraćaja morati da se uveća za 30 puta.

Takođe se predviđa dramatičan rast proizvodnje i potrošnje ‘zelenog’ vodonika, goriva bez ugljenika, koji se dobija elektrolizom u kojoj se koristi struja dobijena iz energije vetra i sunca.

Procene govore da će se do 2050. godine 30 odsto struje trošiti na proizvodnju ‘zelenog’ vodonika, te vodonika i njegovih derivata, poput e-amonijaka i e-metanola, navodi se u izveštaju.

Da bi se to postiglo, globalni kapaciteti elektrolizatora trebalo bi da se povećaju sa sadašnjih 0,3 na gotovo 5.000 gigavata, navode u IRENA.

Sa druge strane, Vlade još imaju priliku da iskoriste ogromne pakete podsticaja za postpandemijski oporavak, koji su do sada uglavnom favorizovali fosilna goriva, i na taj način ubrzaju energetsku tranziciju, ističe se u izveštaju.

Foto: Pixabay.com

Velike svetske ekonomije najavile su pakete ekonomskih podsticaja koje će u „ugljenično relevantne sektore“ poput poljoprivrede, industrije, zbrinjavanja otpada, energetike i transporta direktno ubaciti 4.600 milijardi dolara.

Manje od 1.800 milijardi dolara predviđeno je za zelena ulaganja, upozorava IRENA.

Ta bi pak ulaganja do sredine ovog veka trebalo da se uvećaju skoro za trećinu, na 131 hiljadu dolara, da bi se ostvarili zacrtani klimatski ciljevi, navodi se u izveštaju IRENA. Kako se dodaje, to u proseku znači nekih 4.400 milijardi dolara ulaganja godišnje.

IRENA upozorava da se jaz između naše sadašnje pozicije i one na kojoj bi trebalo da budemo ne smanjuje se već se produbljuje, i da je zbog toga potrebno drastično ubrzati energetsku tranziciju.

Kako se procenjuje, ulaganja u zelenu energiju kreiraju gotovo tri puta više radnih mesta na uloženih milion dolara nego fosilna goriva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...