Vlada Hrvatske zadovoljna odlukom banaka

Obustavljeni sudski postupci zbog konverzije kredita u francima

BankeEUNovacRegionVesti

6.7.2021 08:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Obustavljeni sudski postupci zbog konverzije kredita u francima Obustavljeni sudski postupci zbog konverzije kredita u francima
Hrvatska vlada i deset banaka saopštile su da su poslednjeg dana juna ove godine obustavljena četiri arbitražna postupka koje su OTP Bank Plc, Erste... Obustavljeni sudski postupci zbog konverzije kredita u francima

Hrvatska vlada i deset banaka saopštile su da su poslednjeg dana juna ove godine obustavljena četiri arbitražna postupka koje su OTP Bank Plc, Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International i Raiffeisenbank Austria, UniCredit Bank Austria i Zagrebačka Banka vodile protiv Republike Hrvatske pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova (ICSID).

U zajedničkom saopštenju vlade i OTP Banke, Erste Group Banke, Raiffeisen Bank International i Raiffeisenbank Austrije, UniCredit Bank Austria i Zagrebačke banke, Intesa Sanpaolo Holding International i Privredne banke Zagreb, te Sberbank Europe i Sberbank Zagreb, navodi se i da su se s tim datumom Intesa Sanpaolo Holding International i PBZ te Sberbank Europe i Sberbank Zagreb, koje su najavile mogućnost pokretanja takvih postupaka, konačno odrekle takve mogućnosti. 

To se odnosi i na postupak koji su Raiffeisenbank International i Raiffeisenbank Austria vodile na Trgovinskom sudu u Zagrebu, dodaje se u saopštenju. 

Konstruktivni pristup

Svi ti postupci vodili su se u vezi sa izmenama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama iz 2013. i 2015. godine, a posle kojih je izvršena konverzija kredita u švajcarskim francima. To je za sobom povuklo niz pravosudnih postupaka pred različitim sudovima, prenosi Index, pozivajući se na Hinu.

Iz vlade navode da cene konstruktivan pristup kreditnih institucija otvorenim pitanjima, prepoznavanje pozitivnih učinaka politike vlade usmerene usklađivanju sa pravnom regulativom Evropske unije i sprovođenju aktivnosti usmerenih ka uvođenju evra kao službene valute u Hrvatskoj. 

Kreditne institucije, pak, odaju priznanje vladi na predanosti rešavanju otvorenih pitanja i naporima koje vlada ulaže u stvaranju podsticajnog poslovnog okruženja, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...