OČEKUJEM USPEŠNU POSLEDNJU REVIZIJU ARANŽMANA SA MMF, kaže za Biznis.rs član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković

IntervjuSrbijaU fokusuVesti

5.10.2020 14:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OČEKUJEM USPEŠNU POSLEDNJU REVIZIJU ARANŽMANA SA MMF, kaže za Biznis.rs član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković OČEKUJEM USPEŠNU POSLEDNJU REVIZIJU ARANŽMANA SA MMF, kaže za Biznis.rs član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković
Poslednja revizija aktuelnog aranžmana sa MMF trebalo bi da bude uspešna, jer su najvažniji makroekonomski rezultati u skladu sa planom ili čak bolji od... OČEKUJEM USPEŠNU POSLEDNJU REVIZIJU ARANŽMANA SA MMF, kaže za Biznis.rs član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković

Poslednja revizija aktuelnog aranžmana sa MMF trebalo bi da bude uspešna, jer su najvažniji makroekonomski rezultati u skladu sa planom ili čak bolji od plana, odnosno u odnosu na poslednju reviziju, izjavio je za Biznis.rs član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

On je naglasio da je deficit budžeta oko nivoa koji je planiran rebalansom. Isto tako, privredni pad je manji nego što se prvobitno mislilo – prvobitne prognoze su bile da će Srbija zabeležiti pad BDP u ovoj godini od oko tri odsto, dok se sada, i prema procenama Fiskalnog saveta može očekivati pad od oko jedan odsto.

Vučković smatra da će MMF želeti da vidi aktuelni rebalans budžeta pre nego što Bord direktora Fonda ne donese konačnu odluku o aranžmanu sa Srbijom. On smatra da ni tu ne bi trebalo da bude nekih neprijatnih iznenađenja, čak ni kada je u pitanju otplata kredita Air Serbia.

Zgrada Međunarodnog monetarnog fonda
MMF/Printscreen youtube

On veruje da će se sa misijom MMF razgovorati i o budžetu za narednu godinu. Vučković naglašava da bi se, odmah po formiranju nove Vlade Srbije, trebalo pristupiti pripremi budžeta za narednu godinu. I po tom pitanju ne bi trebalo da bude razmimoilaženja sa MMF, možda će samo pitanje povećanja plata u javnom sektoru biti tema za ozbiljniju diskusiju, smatra Vučković.

On kaže da ostaje da se vidi da li će Vlada Srbije zatražiti novi aranžman sa MMF, ali prema njegovom mišljenju, Srbiji je takav aranžman potreban. Vučković smatra da je taj kontrolni, savetodavni mehanizam MMF važan za zemlje kao što je Srbija.

Kada je reč o oporavku privrede od korona krize u narednoj godini, Vučković ističe da je po tom pitanju puno neizvesnosti, ali da u narednoj godini u Srbiji treba očekivati nešto skromniji privredni rast od ranije planiranih pet odsto, ukoliko u ovoj godini bude ostvaren očekivani bolji rezultat, odnosno pad od samo minus jedan odsto. U tom slučaju, u narednoj godini treba očekivati nešto skromniji privredni rast od očekivanog, prema procenama oko tri-četiri odsto, istakao je Vučković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...