OD 2021. GRAĐANI NEĆE MOĆI DIREKTNO DA KOMUNIKACIRAJU SA KATASTROM Potreban automatski upis prava svojine, ocenio NALED

NekretnineNovacSrbijaVesti

2.12.2020 09:35 Autor: Julijana Vincan 0

OD 2021. GRAĐANI NEĆE MOĆI DIREKTNO DA KOMUNIKACIRAJU SA KATASTROM Potreban automatski upis prava svojine, ocenio NALED OD 2021. GRAĐANI NEĆE MOĆI DIREKTNO DA KOMUNIKACIRAJU SA KATASTROM Potreban automatski upis prava svojine, ocenio NALED
Država treba da omogući automatski upis prava svojine u katastar za sva lica koja imaju pravo korišćenja na zemljištu, uključujući i ona lica koja... OD 2021. GRAĐANI NEĆE MOĆI DIREKTNO DA KOMUNIKACIRAJU SA KATASTROM Potreban automatski upis prava svojine, ocenio NALED

Država treba da omogući automatski upis prava svojine u katastar za sva lica koja imaju pravo korišćenja na zemljištu, uključujući i ona lica koja su obveznici plaćanja naknade za konverziju, jer se jedino tako može dosledno sprovesti načelo jedinstva nepokretnosti, ocenjeno je na 4. sednici NALED Saveza za imovinu i investicije.

„Konverzija zemljišta treba da se omogući bez plaćanja naknade ili uz propisivanje jednokratne takse koja neće biti destimulativna za ulazak u postupak“, rečeno je na sednici.

U diskusiji je ukazano da bi u veoma kratkom roku moglo da se upiše u katastar celokupno zemljište, koje se trenutno nalazi u statusu korišćenja.

„Nesprovođenje zakona koji reguliše konverziju uz naknadu koči rad Republičkog geodetskog zavoda, jer svaki upis koji podrazumeva „vraćanje u prošlost“ radi utvrđivanja imovinskih odnosa usporava rešavanje postupaka i gomila predmete u toj instituciji“, takođe je konstatovano.

Dokumentacija
Foto: Pixabay.com

Privrednici okupljeni u Savezu ocenili su da konverzija blokira ulaganja i da je država zbog toga izgubila i više nego kompanije.

„S druge strane, privreda je pored nerealizovanih investicija i novih radnih mesta, na gubitku i zbog činjenice da nešto što su već kupili i platili u trenutku kada konverzija nije ni bila moguća, sada moraju ponovo da plate, a u postojeću imovinu ne mogu da ulažu, jer im je zabranjena gradnja i teže mogu da je prodaju zbog nerešene konverzije, čime to zemljište gubi na vrednosti“, zaključeno je na sednici.

Dodaje se i da će aktivnosti Saveza u naredne dve godine biti fokusirane na tri oblasti – dalje unapređenje postupaka upisa u katastar nepokretnosti, razvoj digitalnog sistema prostornog planiranja (eProstor) i unapređenje regulatornog okvira za upravljanje imovinom.

Nematerijalno nasleđe u službi lokalnog razvoja
Foto: Tanjug

Zahtevi za upis u katastar isključivo elektronski

Članice Saveza novoj Vladi već su uputile niz inicijativa među kojima su i predlozi za unapređenje bezbednosti radnika na gradilištima, implementacija elektronskih menica i izgradnja infrastrukture u domenu obnovljivih izvora energije.

„Od sledeće godine na snagu stupaju važne novine u postupcima pred Republičkim geodetskim zavodom. Zahtevi za upis u katastar više neće moći da se podnose u papiru, dok će svim zainteresovanim strankama biti omogućeno da rešenja katastra primaju u eSanduče, koje mogu da otvore na portalu eUprave“, navedeno je na skupu.

Od 2021. godine građani će sa katastrom moći da komuniciraju isključivo preko tzv. profesionalnih korisnika – agenata za nekretnine, advokata, geodetskih organizacija i drugih.

Tagovi
NALED

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...